Ingezonden brief

25 november 2020 om 17:06 Overig Deel je nieuws

Wilsonbekwaam.

Ik ben gepensioneerd en de 70 gepasseerd. Statistisch heb ik gemiddeld nog een jaar of vijftien de tijd om mijn levenseinde voor te bereiden.

Zolang ik zelf kan beslissen, is er niets aan de hand. Ik kan altijd mijn wens kenbaar maken en de mogelijk­heden uitonderhandelen over wat er moet gebeuren. Dat geldt bijvoorbeeld voor financiële zaken zoals het vrijmaken van gelden voor mijn verzorging in een verpleeghuis.

Maar als ik wilsONbekwaam ben… lukt dat niet meer. Mijn huis kan ik niet meer verkopen, ik kan mijn vermogen niet meer vrij maken voor een opname in het verpleeghuis en ik kan mijn levenseindewensen niet meer bespreken.

De hoogste tijd dus om, nu ik nog bij zinnen ben ,een wilsverklaring op te stellen over wat er moet ge­beuren als ik wilsonbekwaam ben en niet meer zelf kan besluiten.

Mijn wilsverklaring luidt als volgt:

Als ik duurzaam (binnen 6 maanden geen herstel te verwachten) wilsonbekwaam ben, is er sprake van duurzaam, ondraaglijk lijden en wil ik dat mijn leven beëindigd wordt. Het tijdstip en de manier waarop wordt bepaald door mijn erven.

Maar nu nog een huisarts vinden die hiermee uit de voeten kan.

Ik reken stervensbegeleiding tot de reguliere huisartsenij; ik huiver van een verwijzing naar een gespecialiseerde ‘sterfdokter’.

Natuurlijk respecteer ik het dat een arts, uit wat voor’n gronden dan ook, geen ‘palliatieve sedatie’ wil toepassen… dat een patiënt die de behandeling die de huisarts adviseert, weigert, niet altijd een welwillende arts tegenover zich vindt… dat een arts huivert bij de gedachte dat hem gevraagd wordt mij te euthanaseren… Maar dat wil ik wél graag nú weten.

Ik ben niet op zoek naar een huisarts die erop kikt iemand uit het leven te spuiten, maar wel iemand waarop ik kan rekenen, die ik vertrouw dat hij een goed gesprek kan voeren met mijn erven als ik dat niet meer zélf kan doen.

Bij welke Houtense huisarts kan ik terecht…

Roel Melchers, 0651 279 332.

advertentie
advertentie