Afbeelding
Annette Stolk

Inspraakavonden Ruimtelijke Koers: ‘Hou rekening met het Houtens DNA’

20 november 2020 om 15:14 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Voorafgaand aan de definitieve besluitvorming over de Ruimtelijke Koers zijn er diverse RondeTafelGesprekken (RTG’s) gepland. Hierbij kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in gesprek met de gemeenteraad en wethouders over de plannen voor de bouw van ongeveer 5.800 nieuwe woningen. De afgelopen twee donderdagavonden stonden de RTG’s in het teken van het gebiedspaspoort Noordwest en Houten-Oost.

door Annette Stolk – de Vries 

Verdeeld over de twee avonden hebben 44 mensen gebruik gemaakt van het inspreekrecht. Tot de insprekers behoorden maar liefst vier oud-wethouders. Extern voorzitter Elisabeth van den Hogen probeerde de avond weer in goede banen te leiden. Terugkerende thema’s waren vooral de gezondheidsrisico’s van bouwen langs de A27 en de afweging van bouwen in Noordwest versus bouwen in Houten-Oost, het Houtens DNA en de snelheid van besluitvorming.

GEZONDHEID Diverse insprekers uitten hun zorgen over het bouwen van appartementen in de nabijheid van de A27. Wonen nabij de snelweg, met de uitstoot van fijnstof, stikstof en geluidsoverlast is schadelijk voor de gezondheid, zo stellen zij. Daarbij wordt een rapport van de RIVM aangehaald waarin staat dat bouwen binnen 300 meter van een snelweg schadelijk is voor de gezondheid. Ook de GGD heeft door middel van een ingezonden zienswijze blijk gegeven van grote gezondheidszorgen naar aanleiding van de bouwplannen in Noordwest. Wethouder Overweg gaf aan toch mogelijkheden te zien om binnen de gestelde milieueisen in dit gebied te bouwen. ,,Geluidsschermen moeten hoog worden en het college houdt bij de bouwplannen de wettelijke normen aan zoals deze zijn gesteld in de wet Milieubeheer en volgens de World Health Organisation (WHO).” 

De wethouder liet weten begin december een aanvullend rapport van de GGD tegemoet te zien over de gezondheidsaspecten van bouwen in Noordwest en zal de raad van de inhoud op de hoogte brengen.

HOUTEN-OOST Regelmatig kwam in de RTG’s de vraag naar voren waarom gekozen wordt voor bouwen in Noordwest en niet in Houten-Oost. Diverse insprekers misten daarvoor in de Ruimtelijke Koers toch een duidelijke uitleg. Ook toonden zij zich bezorgd over het gebrek aan snelheid waarmee de bouwplannen in Noordwest uitgevoerd zouden kunnen worden, omdat daar bedrijven uitgekocht en verplaatst moeten worden. In Houten-Oost bezit de gemeente veel grond en zou de bouw makkelijker gestart kunnen worden. Bovendien vrezen zij dat door het uitkopen van bedrijven door projectontwikkelaars de bouwkosten hoger zouden worden, waardoor de appartementen juist niet beschikbaar komen voor jongeren en starters, de doelgroep waarvoor ze juist zijn bestemd. 

Wethouder Hilde de Groot stelde dat momenteel veel woonstappen niet kunnen worden doorlopen. ,,Met name de eerste en laatste woonstappen zijn nu niet mogelijk. Vrijwel iedereen wil graag in een huis met een tuintje wonen. Er is echter een verschil in wat mensen willen en wat mogelijk is. We hebben de behoefte van onze bewoners in kaart gebracht en willen daarom voorzien in de bouw van 1400 sociale huurwoningen en 950 goedkope koopwoningen en 1000 appartementen.”

Veel insprekers vroegen niet te hoog te bouwen

OPROEP Evenals bij de RTG over de Molenzoom en de Koppeling riepen de insprekers het college op rekening te houden met het Houtens DNA. Er is veel begrip voor de noodzaak om nieuwe woningen te bouwen. Daarbij vroegen veel insprekers echter niet te hoog te bouwen. Men vreest dat anders het karakter van Houten blijvend zal veranderen en bepaalde gebieden een te stedelijk karakter krijgen. De vraag waarom een dergelijke omvangrijk plan zo snel genomen gaat worden kwam tevens regelmatig aan de orde. Oproepen als ‘college denk er nog eens goed over na’ en ‘bezint eer gij begint’ kwamen met enige regelmaat terug.

JONGERIUS Eén van de insprekers was Nico Jongerius, eigenaar van Plantenkwekerij Jongerius. Hij vroeg zich hardop af hoe de gemeente de verplaatsing van zijn bedrijf mogelijk wil maken. ,,We zijn een State of the Art bedrijf. We voorzien in de productie van 70% van de biologische groenteplanten in Nederland. Verplaatsing van mijn bedrijf is volstrekt onmogelijk. Exclusief de grond zal dit tenminste 40 miljoen euro kosten.” Hij verweet de Houtense politiek geen oog te hebben voor de positie en de schaalgrootte van zijn bedrijf in de plantensector. Wethouder Bos liet weten met de heer Jongerius in gesprek te zijn.

SV Houten zal verplaatst moeten worden

SV HOUTEN Voetbalvereniging SV Houten ligt ook in het gebied dat in de plannen van de Ruimtelijke Koers voorziet in woningbouw. Daardoor zal de vereniging verplaatst moeten worden. Voorzitter Udo Delfgou liet weten dat de vereniging bij een verplaatsing graag in Houten-Noord blijft. ,,Veel van onze leden komen uit dit deel van Houten.” 

Hij drong aan op snelle duidelijkheid voor zijn vereniging, omdat de accommodatie en het clubhuis achterstallig onderhoud hebben en aan vervanging toe zijn. ,,Voordat wij investeringen kunnen doen moet er duidelijkheid zijn over de toekomst van de vereniging.” Wethouder van Dalen zegde alle steun toe voor de vereniging, maar te wachten op besluitvorming van de Ruimtelijke Koers.

De volgende RTG Ruimtelijke Koers zal zijn op donderdag 27 november en gaat over Laagraven, Het Rondeel, De Meerpaal en sport- en werklandschap De Meerpaal en Weteringhoek en Tull en ’t Waal, Schalkwijk en ’t Goy. Op 10 december is er een RTG gepland waarin de gemeenteraad apart nog met het college van B en W over de Ruimtelijke Koers zal discussiëren.

advertentie
advertentie