Op steeds meer plekken komen bloemenveldjes
Op steeds meer plekken komen bloemenveldjes Houtense Bijzaken

Ontgroening in Houten

23 november 2020 om 11:21 Natuur en milieu

HOUTEN U heeft het misschien al gezien, op diverse plekken in Houten worden ‘grasfalt’ velden omgetoverd tot prachtige bloemrijke plekken. Samen met de provincie, gemeente en omwonenden maken de vrijwilligers van de ‘Houtense Bijzaken’ velden geschikt om in te zaaien met zaadmengsels van kleurrijke, inheemse, meerjarige bloemen. In het voorjaar zal de verbloeming zichtbaar worden, met talrijke en verschillende bloemen, die de biodiversiteit in Houten zullen bevorderen. Deze vrolijke bloemenpracht zullen wilde bijen, vlinders en andere soorten leven aantrekken. Het doel is om een lint van bijen oases te realiseren in Houten. 

Bij de velden hangen briefjes met uitleg over het initiatief. En u zult zien dat niet alleen Houtense Bijzaken aan het verbloemen is, ook de gemeente heeft diverse velden aangepakt. En dit zal voortgezet worden. Het seizoen om te zaaien loopt nu ten einde, maar volgend jaar rond oktober worden er weer andere velden verbloemd.

Naast inzaaien, organiseren de vrijwilligers ook elk jaar maaifeesten. Bij deze maaifeesten zijn omwonenden van harte welkom! Zo rond september worden de velden met een balkmaaier aangepakt. Een deel zal niet gemaaid worden, zodat insecten en vogels daar nog voedsel vandaan kunnen blijven halen. En als het gemaaid is, ontstaat er geen kale plek aarde. De planten gaan zich namelijk voor de winter weer ontwikkelen, dus het blijft groen.

Houten is een bijvriendelijke gemeente en heeft de titel ‘Houten Zoemt’ gekregen. De verschillende organisaties blijven eraan werken om Houten van nog meer bloemenpracht te voorzien en de biodiversiteit verder te bevorderen. Kijk op www.houtensebijzaken.nl voor meer informatie. Wil je meehelpen of meedenken? Laat het  weten!

advertentie
advertentie