Marian Aanen op de Oud Wulfseweg
Marian Aanen op de Oud Wulfseweg Annette Stolk

Marian Aanen verlaat CDA-fractie: “Verschillen waren te groot”

13 november 2020 om 11:04 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De plannen van de Ruimtelijke Koers hebben geleid tot een breuk binnen de Houtense CDA-fractie. Marian Aanen heeft besloten de fractie te verlaten. Ondanks intensieve gesprekken die de afgelopen weken zijn gevoerd, bleken de inhoudelijke en procesmatige verschillen onoverbrugbaar. Aanen gaat verder als eenmansfractie.

door Annette Stolk –de Vries

In de fractievergadering van 9 november is het besluit om de fractie te verlaten definitief genomen. Ondanks dat Aanen van de fractie alle ruimte kreeg om met een eigen stemverklaring te komen, voelde het voor haar niet goed. ,,In het traject naar de definitieve besluitvorming toe liepen we elkaar teveel voor de voeten. Ik zat voor mijn gevoel teveel in een houdgreep. Er bestaat een fundamenteel verschil van inzicht wat goed voor Houten is en de wijze waarop dit bediscussieerd en gecommuniceerd moet worden.”

RUIMTELIJKE KOERS Over de nieuwbouwplannen van 5800 woningen zoals verwoord in de Ruimtelijke Koers is een hoop te doen. Over dit onderwerp zijn 400 zienswijzen ingediend, die veelal door meerdere mensen zijn mede- ondertekend. Een petitie, opgesteld door Rino Jonkers en Ellen Jonkers-Standhardt, is inmiddels door ruim 1500 mensen ondertekend. In maart 2021 vindt er naar alle waarschijnlijkheid een raadgevend referendum plaats over dit onderwerp.

Voelde meteen als een knoop in mijn maag

KNOOP In 2015 is de Toekomstvisie Houten door de gemeenteraad vastgesteld die uitgaat van een dorps karakter. Daarna in 2016 de Woonvisie. Bij de behandeling daarvan is een motie aangenomen om te onderzoeken of er in de toekomst gebouwd kon worden buiten de Rondweg, omdat het daarbinnen “dicht” kwam te zitten. Het resultaat daarvan was de Stedenbouwkundige verkenning die eind februari 2018 ter kennis is gestuurd aan de raad. In die stedenbouwkundige verkenning stonden veel mogelijke locaties. Vervolgens zijn er inwonerssessies geweest en excursies waarna de Ruimtelijke Koers is gepresenteerd. Aanen: ,,Ik had nooit gedacht dat het vervolgens om zoveel huizen zou gaan. Toen ik vervolgens de plannen uit de Ruimtelijke Koers las en het woord stedelijke allure las maar de woorden “dorp” en “dorps” niet meer tegen kwam, voelde dat meteen als een knoop in mijn maag.”

TIJD Ook Aanen ziet de noodzaak tot het bouwen van nieuwe woningen. Er is immers grote woningnood. ,,’We moeten bouwen waar het kan. Maar met deze Ruimtelijke Koers ga je juist niet bouwen. Ik voorzie vele procedures en tegenwerking vanuit de bevolking. We hebben bij de Bogermanschool en andere locaties zoals Den Oord gezien hoe lang het dan kan duren voordat de eerste spade de grond ingaat. Ik vind dat fundamentele vragen niet beantwoord zijn en dat we voor dit proces meer tijd moeten nemen. De plannen van de Ruimtelijke Koers vragen om meer onderzoek. En overigens kun je natuurlijk gewoon verder bouwen op locaties die niet ter discussie staan zoals op de Molenzoom en bij de Koppeling. Want laat dit vooral duidelijk zijn: ik ben niet tegen bouwen.”

VISIE Hoe hou je Houten levendig en vitaal? Wat doe je met de vergrijzingsgolf die er rond 2030 aan zit te komen en die in Houten meer dan gemiddeld is? Je zult ook moeten bouwen voor jongeren en jonge gezinnen. Aanen: ,,Je moet dan weten wat de woonwensen van deze mensen precies zijn. Welke voorzieningen zijn er nodig en wat zijn dan passende locaties. Betrek daarbij de inwoners. Er zit zoveel deskundigheid onder de inwoners, maak daar gebruik van. De manier waarop de bouwplannen in de Ruimtelijke Koers worden aangevlogen is heel slecht. Men had de locaties in het midden moeten laten. Dit werkt speculaties enorm in de hand. Ik mis hierbij duidelijk visie.”

GRENZEN Aanen is van mening dat de CDA-fractie al een voorlopig standpunt over de Ruimtelijke Koers had moeten innemen. ,,Dat is niet gebeurd. We hadden kaders moeten aangeven en grenzen kunnen stellen. In ieder geval ten aanzien van de manier van bouwen en de aantallen, bijvoorbeeld door aan te geven dat we wilden aansluiten bij Houten-Castellum. Niet dicht-stedelijk, 10-15 hoog zoals nu in de Ruimtelijke Koers staat, dat past niet bij Houten.

Wellicht komt er nog een andere naam. Ik denk daar nog over na

TOEKOMST Aanen gaat verder als eenmansfractie. ,,Wellicht komt er nog een andere naam. Ik denk daar nog over na. Het is goed om onderwerpen te bediscussiëren in een groep om tot een goed standpunt te komen. Toen ik in maart 2018 in de gemeenteraad kwam had ik mij dat ook anders voorgesteld. Nu zijn de discussies toch veelal dichtgetimmerd. Ik ben van mening dat onderwerpen veel meer uitgediscussieerd moeten worden. Dan kom je uiteindelijk tot betere resultaten die ook breed gedragen worden en voorkom je veel ellende.”

NIET VRIJ Fractievoorzitter Cora Gerritsen betreurt het vertrek van Aanen uit de fractie. ,,Marian Aanen vindt dat wij als CDA-fractie nu reeds stellingen moeten innemen. Dat willen we nog niet. Dat is gaan schuren. We voelden ons niet meer vrij om het hier met elkaar over te hebben.” Als voorbeeld noemt Gerritsen de petitie over de Ruimtelijke Koers 2040 die langs kwam. “Met veel van de genoemde stellingen in de petitie zijn wij het niet eens. Er staan pertinente onjuistheden in. We wilden hier als CDA-fractie op reageren, maar de verschillen waren inmiddels te groot.”

PROCES Gerritsen wil juist het democratisch proces omtrent de Ruimtelijke Koers een kans geven. Luisteren, praten en ontmoeten. Gerritsen: ,,Daar bestaat deze fase uit. We willen uitvoerig van inwoners horen wat er leeft. We horen ook goed wat de inwoners niet willen. Als fractie gaan we straks kijken wat we belangrijk vinden en laten mee wegen. Dat geldt voor onze fractie en voor alle fracties binnen de gemeenteraad. Daarom betreuren we het vertrek van Aanen ook zeer. Zij scherpte ons ook in onze oordeelvorming. Het is bijzonder spijtig dat het zo is gelopen.”

advertentie
advertentie