Vrijwilligers zamelen handtekeningen in
Vrijwilligers zamelen handtekeningen in Ellen Standhardt-Jonkers

,,Het referendum leeft!”

4 november 2020 om 15:23 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN In alle wijken van Houten verzamelen vrijwilligers handtekeningen voor het referendum over de Ruimtelijke Koers Houten 2040. Een groep bezorgde Houtenaren vraagt dit referendum aan zodat de inwoners kunnen stemmen over de volgens hen draconische plannen van B&W. ,,Uit alle reacties blijkt grote motivatie onder de Houtense bevolking. Motivatie om zelf op pad te gaan om handtekeningen te verzamelen èn motivatie om te tekenen.” aldus de organisatoren.

,,Het referendum is niet tegen uitbreiding van Houten. De groep bezorgde burgers wil ook voor Houtense jongeren en ouderen bouwen maar op een manier die past bij Houten. Dus: zonder aantasting van het dorpse karakter en met behoud van groen en de menselijke maat. Geen hoogbouw, niet het Centrum en de Molenzoom volbouwen met anonieme woonblokken, geen massale verstening.
Het referendum gaat over het karakter van Houten: bewaken en behouden wij dat of gaan we al het moois dat is opgebouwd vernietigen?”

De handtekeningenverzamelaars krijgen verschillende reacties: ,,Het is belangrijk dat democratisch wordt besloten over de toekomst van Houten. Dit gebeurt niet en daarom verzamel ik handtekeningen.“

,,Mensen hebben vaag gehoord van de Ruimtelijke Koers maar wat de plannen werkelijk inhouden, weten ze niet. Als ik dan uitleg wat de bedoeling is, schrikken ze zich rot. Mensen zijn verontwaardigd dat zij zo slecht geïnformeerd zijn. Daarom moet de besluitvorming uitgesteld worden. Hier ligt ook een taak voor de politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s uit te leggen hoeveel, waar en hoe zij willen bouwen. Dan hebben mensen echt wat te kiezen.”

,,In het Oude Dorp wonen steeds meer jongeren. De Ruimtelijke Koers leeft daar heel erg en bijna iedereen vindt het referendum een goed idee.”

,,Ik ben 20 jaar en mijn zus 23 jaar. Wij willen ook graag in Houten wonen. Ik heb grote vraagtekens op welke wijze de Houtense jongeren voorrang kunnen krijgen binnen de huidige toewijzingssystemen. Maar het belangrijkste, mij zien ze niet in een hoge flat. Dan kan ik Houten net zo goed verlaten.”

,,Vanwege de beperkingen in verband met corona moeten de plannen worden uitgesteld.”

advertentie
advertentie