Hanneke Achterberg heeft de deur van haar Diëtistenpraktijk definitief achter zich dicht getrokken.
Hanneke Achterberg heeft de deur van haar Diëtistenpraktijk definitief achter zich dicht getrokken. Agnes Corbeij
ADVERTORIAL

Hanneke Achterberg neemt afscheid met pijn in het hart

4 november 2020 om 12:18 Zakelijk

ODIJK/BUNNIK Hanneke Achterberg uit Odijk (63) trok deze week na dertig jaar noodgedwongen de deur van haar Diëtistenpraktijk Balans in Bunnik achter zich dicht. Met pijn in het hart neemt zij afscheid van haar vak en haar vele klanten.

door Agnes Corbeij

De afgelopen 30 jaar legde Hanneke haar ziel en zaligheid in het opbouwen van de praktijk. Anderhalf jaar geleden kreeg ze een zwaar fietsongeluk, waardoor zij arbeidsongeschikt raakte. De praktijk wordt overgenomen door Cleo van Raalte, met wie ze de afgelopen 15 jaar heeft samengewerkt.

De eerste tien jaar van haar professionele carrière werkte Hanneke bij het Sanatorium in Zeist, bij Bartimeushage in Doorn en bij het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht. Daar deed ze veel ervaring op met onder meer eetstoornissen, mensen met een verstandelijk beperking, ouderen en de algemene geneeskunde. In die eerste jaren werden ook de drie kinderen van Hanneke en Evert geboren.

In 1990 begon ze, op de zolder van haar huis in Odijk, haar praktijk. Sinds 1994 zat de praktijk aan de Langstraat, boven de praktijk van huisarts Keijning. De praktijk groeide, collega’s kwamen erbij ter ondersteuning en gingen ook weer weg, op Cleo na.

Door de jaren heen werd steeds meer bekend over het effect van voeding op gezondheid. Hanneke: ,,In de jaren 80 richtten artsen zich vooral op verwijzen van mensen met overgewicht. Gelukkig werd steeds meer bekend over de rol die goede voeding kan spelen bij andere ziekten zoals diabetes, hartkwalen, eetstoornissen, hoofdpijn en problemen bij de spijsvertering.”

Toch schiet deze ontwikkeling soms ook door, zo meent Hanneke. ,,Iedereen eet, dus iedereen denkt verstand van voeding te hebben. Mensen vergeten echter dat niet iedereen de achterliggende kennis heeft. Wat bij de een werkt, kan bij een andere helemaal geen effect hebben. Een diëtist maakt dan het verschil.”

Naast het werk in haar praktijk is Hanneke op vele fronten actief geweest. Zo voerde ze regelmatig overleg met drie collega’s uit Zeist, Houten en Tiel. ,,We wisten elkaar al die jaren te versterken door bijvoorbeeld samen werkboeken te maken. Twee van de drie zijn inmiddels met pensioen, maar we spreken elkaar nog altijd.”

Ook deed Hanneke een opleiding over orthomoleculaire geneeskunde. ,,Er wordt daarbij uitgegaan van voeding als medicijn bij chronische ziekten.” Hanneke werd lid van het Netwerk voor Orthomoleculair Diëtisten en was tot 2016 voorzitter van het netwerk.

In de regio gaf Hanneke veel lezingen over voeding, onder andere bij kinderopvangcentra, apotheken, het cursusproject en huisvrouwenverenigingen. Ook leverde Hanneke een belangrijk bijdrage aan de samenwerking met andere beroepen zoals fysiotherapie en ouderenzorg door o.a. Sportiefit en Buurtzorg+.

Hanneke had haar afscheid graag met veel mensen gedeeld. Door corona en haar eigen gezondheidssituatie is dat helaas niet mogelijk. Daarom maakte zij, samen met haar nichtje, een video. Deze is te zien op YouTube onder de naam ‘Hanneke neemt afscheid'. Hanneke wil via deze weg iedereen bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in haar.

advertentie
advertentie