Wethouder Sander Bos
Wethouder Sander Bos Annette Stolk

Wethouder Bos: ‘Petitie en referendumverzoek Ruimtelijke Koers teken betrokkenheid bevolking Houten’

31 oktober 2020 om 14:15 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Wethouder Sander Bos vindt het grote aantal handtekeningen dat is verzameld voor de petitie en het verzoek tot een inleidend referendum over de Ruimtelijke Koers Houten 2040 een teken van betrokkenheid van de Houtense bevolking.

door Annette Stolk – de Vries

Deze grote betrokkenheid zag Bos ook al terug in het aantal zienswijzen dat was ingediend op het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040 en de hoeveelheid mensen die deze zienswijzen vertegenwoordigden. Bos: ,,Mensen zijn betrokken bij dit thema. Ze willen weten hoe ze ervoor staan en waar de plannen naartoe gaan. Daar kunnen we als gemeente alleen maar blij mee zijn.”

AANPASSINGEN Uit de zienswijzen bleek de vraag naar meer duidelijkheid over de voorgenomen koers. Ook de roep om het behoud van het dorpse karakter kwam regelmatig naar voren. Bos: ,,Deze reacties hebben geleid tot aanpassingen, verwoord in het Concept Ruimtelijke Koers.”

REACTIE In de tekst van de petitie ziet Bos veel aanknopingspunten voor een gesprek met de opstellers, Rino Jonkers en zijn zus Ellen Standhardt – Jonkers. ,,Naar aanleiding van dit gesprek zal het college met een reactie komen. We moeten ook met een reactie komen, want naast de petitie dat dient als duidelijk signaal ligt er ook het verzoek tot een inleidend referendum.”

OPGAVE De Ruimtelijke Koers is een langlopend traject. Een stedenbouwkundig verkenning in 2016 liet zien dat er een woonvisie lag tot 2025. Bos: ,,Ook na die datum moeten woningzoekenden een huis in Houten kunnen vinden. Geven we geen invulling aan die opgave, dan zal dit leiden tot meer druk op de woningmarkt en op de gebieden die een impuls kunnen gebruiken. De aantallen die we hebben opgenomen in de Ruimtelijke Koers wijken niet veel af van wat uit onderzoeken naar de woonbehoefte is gebleken. Ik ben benieuwd hoe de gemeenteraad en de indieners van de petitie met deze opgave willen omgaan.”

Inwoners zijn bezorgd dat er vooral gebouwd wordt voor de regioZORG Gebleken is dat inwoners bezorgd zijn dat er vooral gebouwd wordt voor de regio en minder voor bijvoorbeeld ouderen en jongeren uit Houten. Bos begrijpt deze bezorgdheid. ,,We proberen de instrumenten die we hebben in te zetten door met lokale makelaars te werken en ontwikkelaars op te roepen om met name lokale projecten in de markt te zetten. Dat vraagt om regie en een stevige overheid die daarmee weet om te gaan. Als we niets doen, bouwen we in ieder geval niet voor de eigen woningbehoefte. We moeten blijven opkomen voor mensen die nu maar ook over vijf jaar een huis zoeken.” 

Bos onderkent dat het geven van garanties lastig is. ,,Bij sociale huurwoningen heeft men te maken met een woonverdeelsysteem. Dit is voor ons echter niet uniek en er zijn al voorbeelden te noemen waarbij we dit nu al succesvol doen.”

BENIEUWD Bos benadrukt nog maar eens dat de Ruimtelijke Koers niet een eindstation is dat een bouwplan oplevert, maar dat er verschillende gebiedspaspoorten worden gemaakt die verder uitgewerkt kunnen worden met betrekking tot spelregels en duidelijkheid. ,,Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden die Jonkers en zijn zus zien. Ik ga graag in gesprek met hen.” 

Woensdag 4 november zal dit gesprek plaatsvinden. In die week moet het college van B en W ook een beslissing nemen over het inleidend verzoek voor een raadgevend referendum.

Lees hier meer over het plan tot het referendum. Het verzoek is afgelopen maandag ingediend

advertentie
advertentie