De petitie wordt overhandigd in het gemeentehuis
De petitie wordt overhandigd in het gemeentehuis Annette Stolk

Verzoek referendum ingediend

26 oktober 2020 om 15:49 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De initiatiefnemers van de petitie Ruimtelijke Koers Houten 2040, Rino Jonkers, Ellen Standhardt-Jonkers en Jolanda Wijsmuller hebben maandag 26 oktober een inleidend verzoek tot het houden van een referendum ingediend bij de receptie van het gemeentehuis. De aanvraag is begeleid door handtekeningen van 207 kiesgerechtigden. Het college van B&W moet nu binnen twee weken onderzoeken of het verzoek door voldoende stemgerechtigden is gedaan.

door Annette Stolk – de Vries

Volgens artikel 5 lid 1 van de Referendumverordening van de gemeente Houten kunnen kiesgerechtigden bij het college van B&W een inleidend verzoek indienen tot het houden van een referendum over een door de gemeenteraad te nemen besluit. Naast voldoende handtekeningen van stemgerechtigden moet het college gaan bezien of er geen sprake is van een weigeringsgrond.

EISEN VOLDAAN De Ruimtelijke Koers staat op de agenda van de raadsvergadering van 8 december. Nu er een inleidend verzoek tot het houden van een raadgevend referendum is ingediend, moet het college uiterlijk twee dagen voor deze datum aan de gemeenteraad laten weten of zij vindt dat aan de eisen van een inleidend verzoek is voldaan. In de raadsvergadering moet de raad vervolgens beslissen of zij wel of niet vindt dat aan de vereisten is voldaan. Mocht de raad van mening zijn dat aan de eisen is voldaan dan is zij gehouden de besluitvorming over de Ruimtelijke Koers aan te houden.

DEFINITIEF VERZOEK De initiatiefnemers van het referendum krijgen in dat geval zes weken de tijd om een definitief verzoek tot het houden van een referendum in te dienen. Dat verzoek moet ondersteund worden door tenminste 7% van de kiesgerechtigden, wat neerkomt op ongeveer 2250 kiesgerechtigden. Het college zal het definitieve verzoek doorsturen aan de gemeenteraad, die vervolgens moet besluiten of er wel of geen referendum komt. Als de gemeenteraad besluit dat er een referendum komt over de Ruimtelijke Koers dan mag er pas een beslissing over dit onderwerp worden genomen op de eerstvolgende raadsvergadering nadat het raadgevend referendum heeft plaats gevonden.

SERIEUS NEMEN Standhardt-Jonkers: ,,De gemeenteraad zou ons initiatief kunnen overnemen en gezien de vele vragen die leven in de Houtense samenleving op eigen initiatief tot een referendum kunnen besluiten. De raad neemt de kiezer dan serieus.” Volgens haar voelen veel inwoners zich nu overrompeld door de plannen zoals verwoord in de Ruimtelijke Koers en hebben zij zich onvoldoende over de plannen kunnen uitspreken. Bovendien, zo menen de initiatiefnemers, geeft het alle politieke partijen de gelegenheid pas op de plaats te maken, zich te bezinnen en andere mogelijkheden te onderzoeken. ,,Als de inwoners van Houten zich in het referendum uitspreken voor de plannen van de Ruimtelijke Koers, dan leggen wij ons hierbij neer”, zo laat Standhardt-Jonkers weten. De petitie Ruimtelijke Koers Houten 2040 is inmiddels door 1345 mensen getekend.

Lees meer over de achtergronden die leidden tot het verzoek om een referendum en de plannen voor de Ruimtelijke Koers zoals die er nu liggen. 

advertentie
advertentie