Het zijn met name de grote vissen die het loodje leggen.
Het zijn met name de grote vissen die het loodje leggen. D. Hijnen

Is er een verband tussen het maaien van bermen en dode vissen in de sloten?

27 oktober 2020 om 11:28 Natuur en milieu

HOUTEN De heer Hijnen woont al jaren in Houten en heeft uitzicht op een sloot vlak voor deur. Het was hem opgevallen dat er met enige regelmaat dode vissen in de sloot dreven en hij vermoedde dat er een relatie bestond met het maaien van de bermen.

Hijnen: ,,De afgelopen jaren worden de slootkanten vanaf het water gemaaid met behulp van een bootje met een maaiarm. Het was me opgevallen dat wanneer het maaien gebeurd is er een vieze drab in het water te zien is. En dan een paar dagen later drijven er tientallen dode vissen, met name de wat grotere exemplaren. Er zitten wel vissen bij van 30/40 centimeter. Ik vind dat erg jammer, want de sloot vormt een mooi stukje natuur in Houten waar zelfs ijsvogeltjes hun maaltje komen zoeken.” 

DODE VISSEN Hijnen: ,,Het is niet alleen een vies gezicht, maar de dode vissen gaan ook stinken. Dat vind ik niet bevorderlijk voor de hygiëne en de kwaliteit van het water. Het water wordt voor menig dier gedronken en ik denk dat die daar flink ziek van kunnen worden. Ik heb eens gegoogeld op ‘dode vissen’en het blijkt in veel meer plaatsen voor te komen. Ik vraag me ook af of er meer muggen zijn als de vissen die hun larven eten dood zijn gegaan. Ik zou het fijn vinden als er iets aan gedaan kan worden.”

WANNEER Namens de gemeente geeft communicatieadviseur Joyce Verhoeven toelichting. Verhoeven: ,,De oevers van de sloten worden eind september, begin oktober gemaaid. De werkzaamheden eindigen meestal eind oktober. Voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden is er eerst een startoverleg met de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) en de ecoloog van de aannemer. Dan worden de locaties bepaald waar waterplanten en rietvegetatie moeten blijven staan en wordt de uitvoeringswijze besproken. Het slootwerk wordt zoveel mogelijk gefaseerd uitgevoerd. Zo blijven er blokken met riet en waterplanten staan als foerageerplek voor vogels en vissen.”

MAAIBOOT ,,De werkzaamheden worden zoveel mogelijk uitgevoerd vanaf de kant met een Herder. Dit is een soort kraan met een maaiarm eraan. De Herder wordt vooral gebruikt bij smalle watergangen en op locaties waar we er goed bij kunnen komen, zoals bijvoorbeeld bij de kanten van de Rietplas. Waar dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij watergangen tussen woningen wordt een maaiboot ingezet. De maaiboot gebruiken we alleen bij brede watergangen en deze zetten wij zo min mogelijk in omdat die de waterpartij omwoelt, zeker in ondiepe wateren. Hierdoor kan er op bepaalde locaties wat zuurstofgebrek ontstaan. Dit kan tot gevolg hebben dat er enkele vissen dood gaan.”

VISSTERFTE ,,We proberen dat zoveel mogelijk te beperken, maar helemaal lukt dat niet. Ook met het op de kant brengen van het slootvuil (maaisel) worden weleens vissen meegenomen. De aannemer heeft tijdens de uitvoering van de slootwerkzaamheden een deskundige en gespecialiseerde medewerker bij zich die vissen en amfibieën, zoals kikkers en padden, zo snel mogelijk terug zet. Met de maaiboot wordt er ook altijd voor gezorgd dat de boot begint aan het dode eind van een sloot. Hierdoor worden de vissen niet in een hoek gedreven en kunnen ze voor de boot uit vluchten.”

WATERKWALITEIT ,,De paar dode vissen die er liggen hebben geen invloed op de waterkwaliteit. Natuurlijk kan het wel stinken. Bij stankoverlast van dode vissen kunnen inwoners dit aan de gemeente doorgeven, dan worden de dode vissen opgehaald.”

MUGGEN ,,De dode vissen die op de kant liggen hebben geen invloed op het aantal muggen. Muggen komen vaker tevoorschijn uit restjes water in lege emmers, vijvers en regentonnen dan uit reguliere watergangen.”

GEDRAGSCODE ,,Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens goedgekeurde gedragscodes. Deze zijn getoetst aan de nieuwe natuurwet. Ook heeft de gemeente regelmatig overleg met de fauna controleurs van de RUD. Op deze manier doen wij er alles aan om vissterfte zoveel mogelijk te voorkomen.”









   

advertentie
advertentie