Marieke van der Zeyst
Marieke van der Zeyst Huid- en Oedeemtherapie
advertorial

Acne: wat kun je ertegen doen?

14 oktober 2020 om 12:52 Zakelijk

HOUTEN Veel pubers, maar ook jonge vrouwen, hebben last van acne. Wat is acne en hoe ontstaat het? Waarom heeft de één het wel, en de ander niet? Marieke van der Zeyst, huidtherapeut en eigenaar van Huid- en Oedeemtherapie Houten, ervaart dagelijks hoe onzeker mensen door acne worden. Gelukkig kun je er ook iets tegen doen.

Acne ontstaat door een ingewikkeld proces, dat wetenschappelijk nog niet helemaal is onderbouwd. Het heeft te hormoonveranderingen, verhoogde talgproductie, verdikking van de bovenste huidlaag en toename van een bepaalde bacterie. Daarom ontstaat acne vaak in de puberteit, maar ook bij jonge vrouwen als de hormoonhuishouding verandert.

Er zijn factoren die je acne kunnen verergeren, zoals stress, een onregelmatig leefpatroon of verkeerde huidverzorging. Ook suiker en melk hebben een negatief effect op acne.

Dat acne behoorlijk belastend kan zijn, merken we in de praktijk. Jongeren met acne voelen zich vaak minder vrij, durven niet te sporten of naar een feestje te gaan. Ze ervaren schaamte, onzekerheid of moeite met lichamelijk contact. Onderschat de impact van acne op het dagelijks leven niet.

Wat kun je zelf tegen acne doen? Een acnehuid heeft eenvoudige huidverzorging nodig. Een goed verzorgingsproduct moet aangepast zijn aan jouw type acne en bevat de juiste werkzame stof en concentratie. Laat je vooral niet verleiden door alle online tips en (dure) crèmes bij de drogist. Acne is een veelvoorkomende huidaandoening en dus commercieel gezien interessant. Probeer het gebruik van foundation of concealer te beperken, hierin zitten vaak stoffen die acne verergeren.

Begin als basis met een milde reiniger. Dagelijks, zonder alcohol of parfum. Heb je vooral last van mee-eters? Gebruik dan na het reinigen een crème met een lichte hoeveelheid salicylzuur. Dit helpt dode huidcellen en talg op te lossen. Heb je acne met veel ontstekingen? Gebruik na het reinigen een crème met benzolyperoxide. Zonder recept te koop bij de apotheek. Dit remt de ontstekingen en vermindert verstopte poriën.

Acnetherapie, wel of niet zinvol? Ben je heel onzeker over je acne? Weet je niet of je de goede producten gebruikt? Of ben je bang dat je littekens krijgt? Dan kan acnetherapie zinvol zijn. Op basis van je huid, eventuele medicijnen die je gebruikt of andere bijkomende huidklachten, kan acnetherapie helpen je huid te verbeteren, zodat je je weer zekerder voelt.

Gratis acnespreekuur in de herfstvakantieKom in de herfstvakantie naar ons gratis acnespreekuur. Geheel vrijblijvend gedurende de hele vakantie. Bel van tevoren voor een afspraak via 088 – 320 3653 of vul het contactformulier in op de website: www.jouwhuidtherapeut.nl. De praktijk is gevestigd in de polikliniek van het st. Antonius in Houten. Je bent welkom!

advertentie
advertentie