Ontmoetingscentrum voor dementerenden en hun verzorgers
Ontmoetingscentrum voor dementerenden en hun verzorgers Santé

Opening Ontmoetingscentrum Zonnehout voor mensen met dementie

2 oktober 2020 om 11:45 Maatschappelijk

HOUTEN Zorgt u regelmatig voor iemand die ernstig vergeetachtig is, moeilijk hanteerbaar gedrag vertoont en/of veel zorg nodig heeft? Valt die zorg u (soms) zwaar? Komt u nauwelijks toe aan uw eigen ontspanning, en weet u (soms) niet hoe met hem of haar om te gaan? Zou u wel eens willen praten met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten of met ervaren begeleiders?

Vitras (onderdeel van Santé Partners) opent per 1 november Ontmoetingscentrum Zonnehout voor mensen met dementie én hun mantelzorgers in wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld in Houten. Met het Ontmoetingscentrum willen ze mensen een veilige, vertrouwde en herkenbare plek in een vaste groep bieden. Een ontmoetingsplek waar mensen graag naartoe gaan, met plezier meedoen aan activiteiten en sociale contacten behouden of opdoen. Er is aandacht voor wensen, talenten en behoeften. Men biedt een luisterend oor en geeft praktische en emotionele steun. Bij alles staat een goede kwaliteit van leven voor mensen met dementie en het niet overbelast raken van mantelzorgers centraal.

ACTIVITEITEN OP MAAT De begeleiding is laagdrempelig en persoonlijk. De activiteiten worden afgestemd op de interesses, behoeften en mogelijkheden van de deelnemers. Binnen het Ontmoetingscentrum werkt men met ervaren en goed opgeleide groepsbegeleiders en putten ze uit jarenlange ervaring met ontmoetingscentra in Nieuwegein en Zeist. Afhankelijk van het aantal deelnemers verwacht men 2 tot 3 dagen per week geopend te zijn van 9:00 – 17:00 uur.


Voor mensen met dementie zijn er verschillende activiteiten in groepen. Voorbeelden van activiteiten zijn: tekenen, schilderen, naar muziek luisteren, spelletjes doen, de krant lezen, boodschappen doen, de lunch voorbereiden, zingen en bewegen.
Mantelzorgers kunnen het hele jaar deelnemen aan gespreksgroepen en er zijn jaarlijks een reeks informatieve bijeenkomsten. Men werkt samen met het Alzheimer Café in de regio. Daarnaast biedt men in nauwe samenwerking met casemanagers dementie advies, emotionele ondersteuning en praktische hulp bij het regelen van zorg thuis en bij verpleeghuisopname. Ook vebind men de mensen met dementie en hun mantelzorgers door gezamenlijke activiteiten te organiseren.

INDICATIE EN KOSTEN Voor deelname aan het Ontmoetingscentrum is een indicatie voor begeleiding groep noodzakelijk via uw gemeente (WMO), via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of een Persoons Gebonden Budget (PGB). Casemanager dementie Jacqueline Eijndhoven (06 – 82 07 36 64 of j.eijndhoven@santepartners.nl) kan ondersteunen bij de aanvraag van een indicatie.

INFORMATIE EN CONTACT Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator van het Ontmoetingscentrum Annette Stock (06 – 10 45 96 38 of a.stock@santepartners.nl). Bezoekadres Ontmoetingscentrum Zonnehout: Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld, Zonnehout 36, 3991 MX Houten.

advertentie
advertentie