Afbeelding
HTTC
Nationale Sportweek

Is tafeltennis een sport voor 50+?

18 september 2020 om 14:40 Overig

HOUTEN Van 18 september t/m 27 september is de Nationale Sportweek (NSW). Elke dag heeft een eigen thema, zoals aangepast sporten, ouderen en topsport. Deze week zetten we dan ook speciaal voor de gelegenheid clubs en sporters uit Houten in het zonnetje. Vandaag de 55+groep van de Houtense tafeltennisvereniging (HTTC).

Dick Wolters, lid van de Senioren 55+-groep HTTC, is 80 jaar en is 11 jaar geleden begonnen met tafeltennissen. Hij vertelt waarom tafeltennis een sport is voor 50-plussers: ,,Eind augustus dit jaar vierden we bij de Senioren 55+-groep van de Houtense tafeltennis vereniging (HTTC) de 90ste verjaardag van ons nog steeds actief spelende lid. Van deze 39 leden tellende groep die actief tafeltennis spelen, zijn er twintig in de categorie 70-plus.

Wat beweegt ons om iedere maandag- en vrijdagochtend een balletje te komen slaan in ons clubhuis? In de eerste plaats de aanwezigheid van een clubhuis met tien permanent opgestelde tafels, een kantine met bar en kleedkamers met douches, die tafeltennissen mogelijk maken.

ONDERLING CONTACT Dan zijn er in het algemeen drie redenen om te gaan/komen: het fysieke aspect van de sport, het spelkarakter en het onderlinge contact. Helaas krijgt het fysieke aspect ons inziens te veel de nadruk; bij ons is ook het onderlinge contact, zoals het ontmoeten van leeftijdgenoten, gezelligheid e.d. heel belangrijk. Dit is mede het geval doordat van de groep 1/3 dames en 2/3 heren is.

Omdat er niet expliciet op prestatie wordt gespeeld, kan iedereen met iedereen spelen ongeacht niveau, leeftijd en geslacht. Van spelen met/tegen een sterkere tegenstander kun je veel leren. Wel gelden als uitgangspunt de spelregels en richtlijnen van de Nederlands Tafeltennis Bond (NTTB).

TRAININGSROBOT Om het spelplezier en het vaardigheidsniveau te verhogen wordt, voor hen die willen, op maandagochtend techniektraining gegeven. De anderen spelen dan ‘vrij’ waarbij regelmatig gewisseld wordt van partner. De vereniging is in het bezit van een robot, waarmee je je techniek kunt optimaliseren.

Vanwege coronamaatregelen kan alleen ‘enkel’ gespeeld worden en moet het dubbelen nog even achterwege blijven. Degenen, die meer competitiegericht zijn, kunnen van de overige faciliteiten van HTTC gebruik maken.

De maandagochtend-training is wel serieus, maar gebeurt op speelse wijze. Tafeltennis leer je in principe door doen, uitproberen en ontdekken. Soms hebben senioren daar wat moeite mee: zij zijn het spelen verleerd. Toch is in het algemeen ook het fysieke aspect voor senioren van belang: blijf in beweging! Bij tafeltennis zijn dat o.a. het voor-, achter- en zijwaarts verplaatsen achter de tafel, het slaan van het balletje, de oog-handcoördinatie, het actief reageren op de actie van de tegenstander en niet te vergeten het oprapen van het balletje.

Als je eenmaal in het spel zit, vergeet je al die zaken, want je bent dan te druk bezig met initiatief te nemen of je te verdedigen. Het fysieke deel krijg je er als bonus bij. Kortom: tafeltennis is bij uitstek een geschikte sport voor 50-plussers, die actief willen blijven leven..

advertentie
advertentie