Afbeelding
Annette Stolk

Tekort aan voetbalvelden in Houten

14 september 2020 om 09:08 Overig

HOUTEN Als gevolg van de Ruimtelijke Koers heeft de gemeente Houten een vraag-en-aanbod-analyse naar sportaccommodaties laten uitvoeren. Het onderzoek is uitgevoerd door het Mulier instituut. Een van de conclusies uit het rapport luidt dat er meer voetbalvelden nodig zijn.

door Annette Stolk – de Vries

Het rapport geeft de gemeente inzicht in de behoefte aan sportaccommodaties als gevolg van de Ruimtelijke Koers. Met de Ruimtelijke Koers is voorzien in de bouw van ongeveer 5.000 woningen. Hierdoor is de prognose dat de bevolking groeit naar 58.000 inwoners in 2040. Het aantal inwoners ouder dan 65 jaar zal significant toenemen. Zonder de aanvullende woningbouw is de verwachting dat er sprake zal zijn van bevolkingskrimp en een sterkere vergrijzing.

SPORTDEELNAME In Nederland is 25% van de inwoners lid van een sportvereniging die verbonden is aan NOC*NSF. Er is een algehele trend dat binnensporten teruglopen. Van de buitensporten is de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) met 1,2 miljoen leden de grootste. Hockey en rugby zijn landelijk gezien twee snelgroeiende sporten, het ledenaantal van honk- en softbal- en tennisverenigingen neemt gestaag af. Ter vergelijking: één op de drie inwoners van Houten is lid van een sportbond. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde, het gemiddelde in de regio en het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten.

VOETBAL Het Mulier-rapport laat onder meer zien dat er op zaterdagen onvoldoende wedstrijdvelden beschikbaar zijn bij FC Delta Sport ’95, SV Houten en VV ’t Goy. Er is gemeentebreed een tekort van zes wedstrijdvelden. Het spelen van seniorenteams op zaterdag is hier mede debet aan. Op zondagen is er echter een overschot van elf wedstrijdvelden. De voetbalverenigingen kampen bovendien met onvoldoende trainingscapaciteit. Dit laatste geldt ook voor VV Schalkwijk.

TENNIS Het aantal leden van Houtense tennisverenigingen is in de afgelopen jaren sterk teruggelopen. Op dit moment is er een overschot aan tennisbanen. Als de afname van het aantal leden doorzet, zullen de baanoverschotten groter worden. Zonder Ruimtelijke Koers zal, bij een stabiele sportdeelname, de baanbehoefte van de tennisverenigingen geleidelijk verder afnemen.

ATLETIEK Atletiekvereniging Hellas heeft in Houten een afdeling met 60 leden. Zij beschikt echter niet over een volwaardige atletiekaccommodatie. Daardoor kan zij nu niet doorgroeien. Gezien het aantal inwoners zou het voor de gemeente niet vreemd zijn een atletiekaccommodatie in overweging te nemen, zo stelt het Mulier rapport.

IN GESPREK Rekening houdend met de gevolgen van de Ruimtelijke Koers zal verantwoordelijk wethouder Kees van Dalen (Sport) dit najaar met diverse sportverenigingen in gesprek gaan. Van Dalen: ,,Een aantal sportaccommodaties ligt in het gebied waar de Ruimtelijke Koers impact heeft. Dit is onder meer het geval bij de velden van SV Houten, sporthal de Molenwiek en het Racketcentrum.” 

Volgens Van Dalen zullen de kosten die het verplaatsen van de sportaccommodaties met zich meebrengen gefinancierd moeten worden door ontwikkeling van nieuwbouw zoals voorgesteld in de Ruimtelijke Koers. ,,Helemaal kostenneutraal zal echter ook niet nodig zijn. We dragen als gemeente de sport een warm hart toe.”

Afbeelding
advertentie
advertentie