Afbeelding
Simon Steinberger, Pixabay
ingezonden brief

Wassenaar aan de Lek?

11 september 2020 om 07:51 Opinie

In coronatijd verblijf ik veelvuldig in Schalkwijk en geniet ik van de natuur en het open, groene landschap dat ons dorp te bieden heeft. Enige tijd geleden werd ik echter opgeschrikt door een aantal bouwprojecten, waarvan ik mij afvraag of deze niet op gespannen voet staan met het algemeen belang, zoals vele inwoners van Schalkwijk dit zien. Kenmerkend voor het dorp is sinds eeuwen de karakteristieke lintbebouwing langs de Schalkwijkse Wetering met op vele plaatsen ‘doorkijkjes’ naar de achterliggende polders. Al vele decennia is de ruimtelijke ordening en de nodige nieuwbouw gericht op het respecteren van dit patroon. Daarnaast is het beleid er steeds op gericht geweest om – behoudens het gebied rond dorpshuis De Wiese - zeer terughoudend te zijn met woningbouw in het buitengebied van Schalkwijk in het belang van de ontwikkeling van agrarische bedrijven, natuur en landschap, kortom het behoud van het open groene karakter van het buitengebied rond Schalkwijk en Tull en ’t Waal.

Luxueuze woningen aan de Lekdijk in het open polderlandschap

Wat nu opvalt, is dat er anno 2020 in en rond Schalkwijk diverse bouwprojecten op stapel staan, die de lintbebouwing niet versterken of zelfs het open karakter van het eiland van Schalkwijk aantasten. Zo staat er een project op stapel om aan de Lekdijk ter hoogte van de Culemborgse brug midden in het open polderlandschap 11 luxueuze woningen te bouwen op titel van “agrarische structuurversterking”. Als plan B geldt de bouw van 8 woningen aan de Lekdijk en 4 woningen aan de Kaaidijk. Een project dat naar verluidt geïnitieerd is en/of tenminste gesteund wordt door het college van B en W van de gemeente Houten onder leiding van nota bene de wethouder van Groen Links-huize!

Agrarische struktuurversterking?

Veel boeren zijn er niet meer in Schalkwijk, maar op zichzelf is de verbetering van de agrarische structuur een begrijpelijk streven van het gemeentebestuur van Houten. In dit geval is er echter maar één boer, die substantieel profiteert van de verbetering van de bedrijfsstructuur. Voor enkele collega’s liggen er echter slechts marginale verbeteringen in het verschiet! En dit ten koste van de bouw van een aanmerkelijk aantal luxueuze woningen in het open polderlandschap ten behoeve van niet-inwoners van Schalkwijk. Woningbouw, waar de boeren die ter plaatse hun bedrijf blijven exploiteren, eerder last dan gemak van zullen krijgen.

De verkeerde huizen op de verkeerde plek

In Schalkwijk is grote behoefte aan betaalbare woningen voor starters, de lagere en middeninkomens tot € 300.000/350.000. Hierop dient het beleid van het gemeentebestuur gericht te zijn. Dit project dient hoofdzakelijk het persoonlijke belang van één boer. En om dit financieel mogelijk te maken, worden de verkeerde huizen op de verkeerde plek gebouwd. Dit is niet in het algemeen belang van het Eiland van Schalkwijk.

Schalkwijk, let op uw saeck!!

Henk Heijman (BOLS), geboren en getogen Schalkwijker

henkheijman@hotmail.com

advertentie
advertentie