Jacqueline en Jacco bij een nieuw stukje Vijfwal in de Kiem
Jacqueline en Jacco bij een nieuw stukje Vijfwal in de Kiem Irene van Valen

Biodiversiteit gaat tellen in Houten

22 september 2020 om 11:35 Natuur en milieu

HOUTEN Sinds twee jaar zetten twaalf mensen zich in voor het vergroten van de biodiversiteit in Houten. Zij vormen de Klankbordgroep Biodiversiteit Houten. ,,Wij willen het aantal soorten dieren en planten in Houten vergroten, want soorten hebben elkaar nodig”, zei Jacqueline Scheepmaker. Samen met Jacco Hoogewoud vertelde zij wat de groep al bereikte en wat zij voor de toekomst hopen.

Irene van Valen

Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen besloot de gemeente in samenwerking met inwoners een visie op biodiversiteit te ontwikkelen. Er volgde een inspraakavond voor inwoners, waaruit de klankbordgroep ontstond. Ondertussen schreef een adviesbureau een visiestuk, waarop de nieuw opgerichte klankbordgroep reageerde en een eigen visie ontwikkelde. De gemeente nam veel punten van de klankbordgroep over en herschreef het eerdere visiestuk. ,,Dat de gemeente veel overnam was fijn en belangrijk voor ons”, zei Jacqueline. Jacco vulde haar aan: ,,We zijn vooral blij met het contact met de gemeente en de mensen van de groenvoorzieningen. Zij waarderen onze feedback.”

DIVERS De klankbordgroep bestaat uit inwoners met verschillende achtergronden en ervaringen. Denk aan een waterbeheerder, ecologen, een beleidsadviseur, iemand met ervaring in communicatie en participatie, een fruitteler, een militair, een huisvrouw en anderen. ,,Ieder van ons pakt een rol op en doet wat hij of zij leuk vind”, zei Jacqueline. ,,We brengen elkaar soms op nieuwe gedachten”, stelde Jacco.

MAAIBELEID Een van de aandachtspunten van de klankbordgroep is het maaibeleid. ,,De ecoloog onder ons, weet wat wel en niet mag. Bij het schonen van een sloot, moet de aannemer het gesnoeide materiaal checken op vissen en deze terug gooien in de sloot. Wij zeggen er iets van als dat niet gebeurt.” Een ander voorbeeld is dat er in het broedseizoen geen riet mag worden gemaaid, tenzij andere belangen zwaarder wegen. Stel dat er teveel vegetatie staat en het afvoeren van water een probleem is, dan komen straten blank te staan. Dat maakt maaien noodzakelijk ondanks het broedseizoen.

BELEVING De klankbordgroep is blij met het veranderde maaibeleid. Plekken worden afwisselend wel of niet gemaaid, waardoor meer diversiteit in bermen, parken en groenstroken ontstaat. Bij speelvelden wordt altijd gemaaid, maar langs de rondweg, stukken ongebruikte grasvelden en op de Vijfwal hoeft niet iedere keer alles gemaaid te worden. ,,De stroken die niet gemaaid worden, kunnen een andere beleving veroorzaken bij inwoners. Mensen kunnen zich verwonderen over wat er groeit en bloeit en zien insecten rondvliegen op zoek naar voedsel.”, zegt Jacqueline.

BLOEIBOOG Jacco ziet kansen voor educatie aan kinderen. Hij ging eens met een klas naar de kruidentuin en sprak over bijen en hoe zij leven. ,,Waar bloemen staan, komen insecten. Hoe meer soorten bloemen, hoe meer soorten insecten. Als we meer struiken en bomen planten en meer vegetatie laten groeien vormt zich meer biomassa, waarmee ook in de winter, insecten beter overleven”, vertelde Jacqueline. Jacco vroeg: ,,Waarom staan er bijvoorbeeld alleen Lindes op de Vijfwal of hebben we een Eikenlaan? Door meer variatie, groeit of bloeit er altijd iets. Dat heet een bloeiboog. Dat is goed voor de diversiteit van insecten en betekent dat er altijd voedsel voor insecten is.”

NATUURVRIENDELIJK Een andere mijlpaal die de klankbordgroep bereikte, is het herinrichten van de Vijfwal in de Kiem. Vanuit het goede contact met de gemeente gaven zij advies om de Vijfwal in te richten met meer kruiden en meer verschillende soorten bomen en struiken. In de Kiem wordt dat gestart en met de tijd zet dat door op de hele Vijfwal. Bij de Kiem had projectontwikkelaar Jansen Bouwbedrijf zoals afgesproken de sloot ingericht. Een half jaar later werd die, na overleg met de gemeente en op ons advies voorzien van een natuurvriendelijke over. Dit deden zij op eigen kosten. Bij zo’n oever wordt de helling minder stijl gemaakt, waardoor een moeraszone ontstaat waar speciale planten meer ruimte krijgen.

INTERACTIE ,,In oktober wordt het nieuwe plan voor biodiversiteit bij de gemeenteraad ingediend. Daarna bekijken we hoe die visie vorm krijgt. De klankbordgroep wil naar inwoners toe laten zien wat zij doen en dat natuur niet alleen van de gemeente is, maar van ons allemaal. Zij willen projecten starten, zoals informatiebijeenkomsten over vergroening van de tuin of laten zien wat mensen zelf kunnen doen om biodiversiteit te vergroten. Via de krant wil de groep verschillende onderwerpen inbrengen. ,,Als klankbordgroep hebben we meer mensen nodig om onze plannen uit te voeren. Daarmee kunnen we meer bereiken”, besluit Jacco. Wilt u meer informatie dan kunt u mailen naar klankbordgroepbiodiversiteit@gmail.com.

advertentie
advertentie