Peren en appels persen op de persdag
Peren en appels persen op de persdag Anne Hollander

Fruitpersdag in Schalkwijk op 3 oktober

1 september 2020 om 21:43 Evenementen Deel je nieuws

Op zaterdag 3 oktober komt een mobiele fruitpers naar Schalkwijk. Je kunt dan je eigen fruit laten persen tot sap. Er kan tot maximaal 5000 kg fruit geperst worden. We hebben al diverse aanmeldingen, maar er zijn nog enkele plekken vrij. Dus heb je zelf appels, peren of ander fruit/groente teveel en wil je daar wel sap van, meld je dan snel aan bij info@voedselschuur.nl. Je kunt je ook direct aanmelden via https://persdagen.desappers.nl/. We gaan er een feestelijke dag van maken, ook voor publiek. De persdag zal gehouden worden bij Bioboerderij Miltenburg aan het Overeind 33 in Schalkwijk. Je hebt die dag ook de mogelijkheid om een kijkje te komen nemen op de melkveehouderij en er zal een kleine duurzaamheids- en streekproductenmarkt zijn. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door Onderlinge Verzekeringen Schalkwijk. Toegang is gratis.

Hoe gaat het in zijn werk: Het minimum aantal kilo’s waarmee mensen zich in kunnen schrijven voor hun eigen sapje is 75 kilo. We doen ook een "happy hour" waarin de mensen die dat niet halen toch mee kunnen doen en een mooi gezamenlijk sapje persen. We persen bijna alles, maar er zijn wat bijzonderheden. Pure (stoof)peer of sap met meer dan 75% peer persen we altijd, maar we geven geen garantie op de houdbaarheid. Hele zachte peren hebben we liever niet, die zijn slecht voor de houdbaarheid. Als mensen graag groentes willen persen, roosteren we ze altijd in op het eind van de dag, ivm schoonmaken.

We kunnen afvullen in 3 of 5 liter saptapjes, dat mogen mensen ter plekke beslissen hoe ze het willen. De prijzen die we rekenen hangen af van het totaal aantal liters per deelnemer:
Tot 150 liter kost de 5 liter saptap 6,25 en de 3 liter 4,50; tot 500 liter is de 5 liter 6,00 en de 3 liter 4,35. Ongepasteuriseerd sap kost 0,75 per liter.

advertentie
advertentie