Afbeelding
ANP Foto

Daling nieuwe COVID-19 besmettingen; stijging aantal ziekenhuisopnames

25 augustus 2020 om 14:29 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

HOUTEN Ondanks een stevige toename van het aantal op COVID-19 geteste personen, is het aantal geconstateerde besmettingen gedaald in Nederland. Er zijn 3.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn 425 meldingen minder dan het aantal meldingen van vorige week.

De meeste meldingen van nieuwe vastgestelde besmettingen komen net als vorige week uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.
In Zuid-Holland is een lichte daling zichtbaar in het aantal nieuwe besmettingen. In Noord-Holland en Noord-Brabant is het aantal nieuwe besmettingen per dag nagenoeg gelijk gebleven.

LAGER PERCENTAGE POSITIEF GETESTE PERSONEN Sinds 1 juni hebben de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten meer dan 1 miljoen mensen getest op COVID-19 in de GGD-teststraten. Tussen 17 tot 23 augustus lag het aantal personen dat zich heeft laten testen bij de testlocaties van de GGD’en op 140.432*, een toename van bijna 38.000 geteste personen vergeleken met de week daarvoor. 

Van de mensen die zich afgelopen week hebben laten testen en van wie de testuitslag inmiddels bekend is, heeft 2,5% een positieve uitslag. In de week van 10 augustus was dit 3,5%. In de meeste regio’s is het percentage positieve testen gedaald vergeleken met vorige week. Het percentage positief was het hoogst (4-5%) in de GGD regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Haaglanden.

In bijna alle leeftijdsgroepen is een lichte afname of stabilisatie te zien in het aantal meldingen per 100.000 inwoners (zie figuur 1).

Figuur 1

MEER ZIEKENHUISOPNAMES EN OVERLIJDENS Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames voor COVID-19 steeg de afgelopen week opnieuw. In de week van 19 tot en met 25 augustus zijn 84 mensen gemeld die vanwege COVID-19 opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dat zijn er 34 meer dan de week daarvoor. 

In de afgelopen week zijn er 26 patienten vanwege COVID-19 opgenomen op de intensive care, ten opzichte van 28 IC-opnames in de week daarvoor meldt Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).

In de afgelopen week zijn 32 overleden COVID-19 patiënten gemeld. Dat is een stijging van 16 overlijdens in vergelijking met de week daarvoor. Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden. 
 

REPRODUCTIEGETAL LICHT GEDAALD Het reproductiegetal R laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Het reproductiegetal is 1. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 100 andere mensen die besmet worden. Het betrouwbaarheidsinterval ligt tussen 0,93 en 1,10.

Het reproductiegetal is iets gedaald ten opzichte van vorige week, toen het reproductiegetal 1,19 was. 

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden en bij klachten thuisblijven en testen. Handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes.


advertentie
advertentie