Bijzondere linde van bladeren ontdaan
Bijzondere linde van bladeren ontdaan Rino Jonkers

Ingezonden brief; Lindenboom

13 augustus 2020 om 07:22 Natuur en milieu

Iets verwijderd van het oude station van Houten, langs het Stationserf, staat een zeer bijzondere lindeboom. Het is een Tilia x stellata (wat je in het Nederlands zou kunnen vertalen met sterrenlinde). Deze boom werd kort na 1868 aan de zuidzijde van het toen pas gebouwde station van Houten geplant. Via Duitsland is die boom indertijd vanuit Amerika hier in Houten terecht gekomen. Het is een uniek exemplaar. Dankzij de internationaal vermaarde boom- en bosexpert drs. Bert Maes, ben ik dat in 2012 te weten gekomen. De Engelse linde-expert dr. Donald Pigott uit Cambridge schrijft in zijn wetenschappelijke werk ook over deze linde.

Tot mijn ontzetting is deze bijzondere linde in Houten dit jaar, aan het begin van de zomer, in opdracht van de gemeente Houten van alle bladeren ontdaan. Misschien weet u nog uit de biologieles waartoe bladeren bij een boom dienen? Dan begrijpt u ook dat deze actie een ware aanslag is op dit bijzondere groene monument. 

Enkele jaren terug ben ik samen met Bert Maes (ecoloog en cultuurhistoricus) voor het programma Vroege Vogels ook bij deze bijzondere lindeboom wezen kijken. Vorig jaar is de Tilia x stellata door een inspecteur van de landelijke Bomenstichting bekeken. In zijn rapport volgend op die inspectie (november 2019) heeft de inspecteur gesteld wat raadzaam zou zijn om deze boom zo optimaal mogelijk te behouden. Deze informatie is daarop gedeeld met het gemeentehuis, maar er is niets mee gedaan. Nee erger, men ontdoet onlangs, eind juni de lindeboom van alles waarmee zij kan ademen. Dus wat is de bedoeling van de gemeente Houten? Dat is toch raar, dat men in Houten zo met monumentaal groen omgaat. Temeer omdat ik enkele jaren terug twee wethouders zorgvuldig van informatie over deze boom voorzien heb en in 2013 gedetailleerd beschreven heb waarom deze lindeboom zo bijzonder en waardevol is.

Er wordt wel gezegd dat de bijen in Nederland het zwaar hebben. Ja, en daar wilde men in Houten ook wat aan doen….een volgroeide lindeboom in bloesem geeft een voetbalveld aan bloemen aan de insecten. 

dra. Maria van der Looverbosch,
Stichting Natuurvanvroeger Nu

We hebben de gemeente Houten om een reactie gevraagd. In verband met de vakantie van betrokken medewerkers konden ze nog niet inhoudelijk reageren op de brief. (red.)

advertentie
advertentie