Leegstaande winkel het rond
Leegstaande winkel het rond Rina Knopper

Winkeliers Het Rond zijn positief en maken plannen voor aantrekkelijk winkelen

21 juli 2020 om 11:30 Winkels

HOUTEN De woordvoerder van de belangenvereniging Het Rond geeft aan dat de ondernemers van Het Rond positief bezig zijn. Er komt steeds meer leegstand van winkels. De winkels die zijn vertrokken zijn veelal onderdeel van grote ketens zoals Didi, Intertoys, C&A en Miss Etam. ,,Het kost winkelketens, door verouderde winkelformules en online winkelen, veel moeite om het hoofd boven water te houden. Ook blijkt het vernieuwde Hoog Catharijne een grote aantrekkingskracht te hebben op het Houtens winkelend publiek." Er zijn diverse initiatieven in ontwikkeling om het winkelen op het Rond aantrekkelijk te houden.

Alhoewel er in Houten veel online gewinkeld wordt, geven veel bezoekers aan tóch graag een fysieke winkel te bezoeken. ,,Ik wil graag voelen en proeven en vergelijken, dat kan online niet", zegt een bezoekster van het Rond. Onderzoek heeft uitgewezen dat driekwart van de Nederlanders het liefst aankopen doet in een fysieke winkel. Hierbij is het belangrijk dat de bezoeker een 'positieve winkelervaring' beleeft. Hierbij zijn zintuiglijke elementen zoals muziek, beeld, tast en geur heel belangrijk. Dit ontbreekt bij het online shoppen, maar ook vaak bij de winkels van de grote ketens, waar de aandacht naar de omzet gaat.

Utrecht, en met name Hoog Catharijne, heeft na de ingrijpende verbouwing extra aantrekkingskracht gekregen en floreert. De omliggende winkelcentra lijden onder deze aantrekkingskracht. Cityplaza in Nieuwegein is ook nog niet zo lang geleden verbouwd en is ook in trek bij Houtense consumenten. Zeker de markt op zaterdag heeft een grote aantrekkingskracht.

BELANGENVERENIGING HET ROND Cor de Boer, bestuurslid van belangenvereniging het Rond: ,,Er zijn inderdaad verschillende winkels vertrokken, dit zijn veelal winkels van grote winkelketens. Die gaan door met de winkels in plaatsen waar de verkopen wél volgens de targets zijn."

Op de vraag of de winkelhuurprijs op het Rond te hoog is zegt hij: ,,Deze huurprijzen zijn niet verschillend van andere winkelcentra, het is gelijk aan bijvoorbeeld Castellum. Nieuwegein daarentegen is wel véél duurder. De vijfjarenhuurcontracten zijn gebruikelijk voor winkelcentra. Dit is ook in het huurdersbelang, het is nogal een investering om een winkel in te richten. Er zijn natuurlijk wel geruchten over de combinatie van de leegstand in het oudere deel van Het Rond en de plannen rond de Ruimtelijke Koers Houten 2040, maar mij is hierover nog niks bekend."

Het plein van Het Rond is na de herinrichting een stuk aantrekkelijker geworden. Dat de uitbreiding van de terrassen als gevolg van de coronamaatregelen de sfeer ten goede komt, is elk weekend duidelijk te merken.

PLANNEN De ondernemers van het Rond zijn druk bezig met vernieuwende plannen en activiteiten te organiseren. Zoals een grote uitverkoopmarkt aan het einde van de vakantie, een soort van Food en Mood evenement en een Oktoberfest.

door Rina Knopper


advertentie
advertentie