Jules, Maarten en Tom reden in de Tour de Schalkwijk volgwagen van spellocatie naar spellocatie.
Jules, Maarten en Tom reden in de Tour de Schalkwijk volgwagen van spellocatie naar spellocatie. Richard Thoolen

Alternatieve Tour de Schalkwijk leuk

20 juli 2020 om 15:31 Evenementen

SCHALKWIJK Dit jaar zou de 51e editie van de populaire Tour de Schalkwijk verreden worden. De coronacrisis gooide echter roet in het eten en er werd daarom geen evenementenvergunning verleend. De Tour helemaal niet door laten gaan vond de organisatie geen optie. Alle kinderen van Schalkwijk tussen de 9 en 12 hadden het gehele jaar al naar de Tour uitgezien. De organisatie wilde toch iets leuks voor ze organiseren.  

Boven op de dijk stopt een busje met een wielrenfiets op het dak. Uit het busje stappen 3 jongens van de organisatie: Jules, Maarten en Tom. Maarten: ,,We proberen toch enig Tourgevoel te bewerkstelligen. Daarom hebben we boven de Jonkheer Ramweg het start- en finishdoek opgehangen en rijden we rond met onze bus. Ook hebben we dit jaar een special edition over de Tour de Schalkwijk uitgebracht. Hierin blikken we terug op de afgelopen 10 jaar en geven allerlei leuke wetenswaardigheden."

Voorzitter Tour de Schalkwijk Jules Steultjens: ,,De kinderen zijn echt teleurgesteld dat de Tour dit jaar niet door kan gaan. We hebben helaas niks met wielen, maar we wilden er evengoed een feestje van maken. Daarom hebben we met het het gehele team en onze sponsoren een leuk en verrassend activiteitenweekend bedacht. Daar is behoorlijk veel werk in gaan zitten. Het organiseren doen we al ver van te voren, en steeds als er maatregelen versoepeld werden hebben we plannen gemaakt bij wat er toen mogelijk was. Deze plannen bleven we maar aanpassen en uitbreiden tot wat het nu geworden is. En al haalt het het niet bij wat een echte Tour zou bieden, ik denk dat we de kinderen toch een plezierig weekend kunnen bezorgen." 

Ander verschil is dat de Tour de Schalkwijk zich gewoonlijk rond het centrum van het dorp afspeelt waarbij alle inwoners komen kijken. Bij de activiteiten van de alternatieve tour is publiek niet welkom. Jules: ,,Iedereen begrijpt dat we dat uit veiligheidsoverwegingen zo moeten doen. Om te voorkomen dat er misschien toch mensen zouden komen kijken hebben we de locaties van de activiteiten geheim gehouden. Deze zijn alleen gecommuniceerd aan deelnemers en organisatie. Om het publiek ook in de gelegenheid te stellen om mee te genieten worden de leukste onderdelen via een lifestream aangeboden. Dan kunnen ze thuis zittend op hun favoriete stoel met een hapje en een drankje meekijken met wat er gebeurt."  

SPONSORSPELEN Zaterdag konden de 99 deelnemende kinderen genieten van een vijftal ludieke sponsorspelen die her en der rond Schalkwijk waren uitgezet. Jules: ,,We hadden dit jaar geen evenementenvergunning en mochten geen wegen afzetten. We zijn daarom op zoek gegaan naar terrein waar dat allemaal niet nodig was." Er zijn 11 grote sponsoren voor de Tour de Schalkwijk en deze droegen zorg voor de vormgeving en begeleiding van een 5-tal actieve spelletjes. Absoluut hoogtepunt was een parcours aan de Lekdijk waar een reuze grote waterglijbaan deel van uitmaakte. Kinderen konden tientallen meters van een wit zeil af roetsjen dat met groene zeep en water spekglad werd gemaakt. Bij deze activiteit stond Gijs van Schaik van de H.A.D.-ploeg. Gijs: ,,Fijn dit we dit voor de kinderen hebben kunnen organiseren. We pompen het water met een echte brandweerpomp uit de Lek. Ik heb zelf meegedaan aan de Tour in 1971 en 1972 en weet hoeveel het voor een kind kan betekenen. Ik vind het leuk om te zien dat de kinderen veel lol met elkaar hebben. "

In een zwart-wit gekleurd badpak komt de 12-jarige Sarah de Kruijf naar beneden gegleden. Sarah zou dit jaar tot de kanshebbers gehoord voor een trui. Sarah: ,,Ja, aan de ene kant vind ik het wel jammer dat ik niet kan fietsen, maar aan de andere kant ben ik ook wel een beetje opgelucht. Dat moeten presteren geeft ook wel druk, en nu kan ik onbekommerd plezier maken."

Andere spelen betroffen onder andere levend tafelvoetbal, Duck Hunt Bingo, een hoepel- en bierkratjes spel, slalom- en hindernisbaan. Zondag was er een Fortenjacht georganiseerd. De kinderen konden een speurtocht volbrengen die van fort naar fort liep waarin vele 'vossen' zaten verstopt. Deze 'vossen' hadden zich mooi uitgedost en bevonden zich op bijzondere locaties. 's Avonds was er nog de Battle of the Teams. De activiteit voor maandag betrof het polderen waar kinderen in teams een terrein met veel slootjes moesten oversteken. Het mooie weer gecombineerd met water stond garant voor waterplezier.

Jules: ,,Ik ben blij dat we er voor de kinderen toch iets leuks van hebben kunnen maken, maar er gaat niets boven de echte tour. Ik hoop dat er volgend jaar tijdens de 52e editie weer gefietst kan worden."  

De start- en finish banner was evengoed opgehangen om toch iets van sfeer te geven.
Sarah de Kruijf was dit jaar kanshebber voor een trui, maar zag ook voordeel dat de Tour niet door kon gaan.
Met de Duck Hunt Bingo hadden de kinderen veel plezier.
Met veel plezier vulden de kinderen de bingo-kaart met hun genummerde badeendjes.
Wat is er nu leuker dan de leiding lekker nat gooien!
Met een fietsband als hoepel kon men scoren door die om een paaltje te werpen.
Oversteken zonder met je team de grond te raken met alleen bierkratjes als hulpmiddel.
Tijdens de vossenjacht zaten deze meisjes als vlinders in de berm.
Uren stonden deze vogelverschrikkers te wachten om ontdekt te worden.
Zijn dat echte soldaten of horen ze bij de vossenjacht?
advertentie
advertentie