De Koninklijke onderscheidingen voor  René Steehouder, Rob de Kruijf en Wim Hartman
De Koninklijke onderscheidingen voor René Steehouder, Rob de Kruijf en Wim Hartman Irene van Valen

Koninklijke Onderscheidingen deel 2: ,,Jullie staan iedere dag paraat"

9 juli 2020 om 09:42 Maatschappelijk

HOUTEN  Judith de Graaf, postcommandant in Houten, heette 8 juli René Steehouder, Rob de Kruijf, en Wim Hartman welkom in het Brandweerhuis. Zij waren hier samen met familie, vrienden en collega’s voor de uitreiking van hun Koninklijke onderscheidingen. ,,Jullie delen samen 110 jaar brandweerervaring”, zei Judith. ,,Dat jullie deze onderscheiding krijgen, is mogelijk gemaakt door jullie achterban en geen geheim meer sinds het telefoontje van burgemeester Gilbert Isabella op 24 april.”

Na de woorden: ,,Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, bedachten de gedecoreerden het idee om het uitreiken van de lintjes te organiseren in de kazerne. ,,Het is een eer om hier bij de brandweer te mogen zijn”, zei Isabella. ,,Het is fijn jullie live te ontmoeten en te feliciteren met de prachtige benoeming. Het ontvangen van een lintje is geen vanzelfsprekendheid, al werk je nog zo lang bij de brandweer.” Isabella leidde een video in, waarin te zien was hoe hij de drie vrijwillige brandweermannen telefonisch verraste met de Koninklijke onderscheiding. Terwijl hij belde, stond Judith om de hoek klaar om na het telefoontje de mannen te feliciteren.

BOMMETJE Na afloop van de video vroeg Isabella de gedecoreerden een voor een naar voren. Te beginnen met Wim Hartman. Hij is 35 jaar lid van brandweer Houten. ,,Jij vroeg of we je lintje niet per post op konden sturen. Je bent van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, maar nu gaat het echt even om jou”, zei Isabella. Judith sprak Wim toe met de woorden: ,,We waarderen je om wie je bent en wat je betekent. Je bent enthousiast en gemotiveerd.” Wim wordt wel bommenlegger en prutser genoemd. Bommenlegger, omdat hij bij defensie heeft gewerkt, maar ook omdat hij geen prater is. Tot hij met een enkele opmerking een bommetje legt en de anderen op andere gedachten brengt. Judith herkent geen prutser in hem. ,,Je bent juist vindingrijk en oplossingsgericht.” Wim werd bedankt voor zijn inzet bij de personeelsvereniging, op open dagen, bij de sollicitatiecommissie en als opleider. Sinds 1991 is hij bevelvoerder. Wim verwachte deze onderscheiding niet: ,,Dat Judith betrokken was bij het telefoontje van de burgemeester vond ik heel leuk. Daarna hingen in de straat ongeveer acht vlaggen en applaudisseerden de buren voor me. Dat we juist in de kazerne het lintje krijgen maakt het extra bijzonder. Dit is mijn plek.”

JEUGDLEIDER Rob de Kruijf is sinds 1982 lid van de vrijwillige brandweer. De eerste vier jaar in Bunnik, daarna in Houten. De jeugdbrandweer is de plek waar hij 20 jaar lang iedere vrijdagavond zijn kennis deelt. Zijn werk bij Peek betekende veel voor de brandweer; onder anders als oefenlocatie. ,,Voor al je inzet en de mogelijkheden die jij bood verdien je dit lintje”, zei Isabella. Judith vertelde dat Rob bij het afgaan van de telefoon de burgemeester twee keer wegdrukte. Hij herkende het nummer niet en was aan het werk. Pas toen Judith binnenkwam en zei dat hij nu echt op moest nemen, nam hij op. Judith zei: ,,Je bent een man van niet kletsen maar aanpakken en bent hoofd schipper.” Rob zet zich altijd in voor extra taken. Hoewel hij heel trots is op deze onderscheiding, is hij toch eigenlijk trotser op een andere nieuwe rol, hij wordt opa. Rob: ,,Dat maakten we hier officieel bekend voor mijn collega’s. Dat wegdrukken van de burgemeester op de telefoon vergeten we natuurlijk nooit meer. Ik ben trots dat ik mag werken voor de samenleving.”

ERKENNING René Steehouder is van de drie gedecoreerden het langst vrijwilliger bij de brandweer in Houten, namelijk sinds 1982. ,,Ik heb geen idee hoeveel avonden trainingen je volgde, hoe vaak je beroepsmatig onderweg was. Het is bewonderenswaardig dat je 38 jaar lang één avond in de week beschikbaar bent voor de veiligheid van onze inwoners”, zei Isabella. René besteedde veel tijd aan activiteiten voor de personeelsvereniging en bewaart allerlei attributen voor oefenavonden en feesten. Isaballe sprak uit dat hij dit lintje verdient en het met plezier uitreikt. Judith benoemt het feit dat hij bij een melding van de brandweer altijd direct het werk in de zaak liet vallen. Zijn zus was dan niet altijd blij, want de winkel bleef open, maar het personeel was weg. ,,Je bent een enthousiaste aanwezige met hart voor de hulpverlening. Al kun je niet meer uitrukken, je blijft aanwezig op oefenavonden en kijkt naar wat je wel kunt”, zei Judith. Zelf vindt hij het fantastisch deze onderscheiding te krijgen als burger en vrijwilliger van Houten. ,,Het voelt als een erkenning voor mijn inzet voor de maatschappij. Ja, ik ben blij verrast.”

HORTENSIA De drie gedecoreerden krijgen van Judith een Hortensia, want zei ze drie keer: ,,Het is geen tijd om achter de geraniums te zitten. Daarom geeft ik je een hortensia.” Isabella besloot met de woorden: ,,Vrijwilligers vormen de basis van de brandweer, u bent het goud. U zet zich 24 uur per dag, zeven dagen in de week in voor de samenleving. Via jullie zeg ik dank je wel tegen alle brandweermensen hier in Houten en Schalkwijk. Jullie staan iedere dag paraat voor onze veiligheid. Dank voor jullie inzet. Ik ben trots op jullie.”

door Irene van Valen

advertentie
advertentie