Lida de Beus op haar paard Eros
Lida de Beus op haar paard Eros Kim Leen fotografie

Lida de Beus hoopt op stamceltransplantatie: ,,Nu is het roeien met de riemen die je hebt"

11 juli 2020 om 14:30 Mensen

SCHALKWIJK Lida de Beus, van oorsprong Tull en ’t Waalse, was 27 jaar toen zij voor het eerst merkte dat er iets niet klopte. Zij kreeg een enorme dorst en haar hart bonkte letterlijk in haar keel. Het was weekend, maar toen haar huisarts hoorde van haar klachten kon zij direct komen. Nadat hij ‘haar suiker had geprikt’ stuurde hij haar met vliegende vaart naar het ziekenhuis. Daar bleek haar suikergehalte 33. Er hoog, dus gelijk aan het infuus voor een stabiel suikergehalte. Er volgde, onder begeleiding experimenteren met voedsel, en dan met name de koolhydraten, en insuline spuiten om te zorgen dat het insulinegehalte op peil bleef. ,,Een heel gedoe en heel frustrerend. Ik mocht ook niet eerder naar huis dan dat ik mijzelf kon inspuiten. Dat was nogal een drempel. Eerst in mijn buik, dat is voor overdag, en daarna in mijn been, dat is voor ’s nachts, dat is voor de trage afgifte. Maar de motivatie om naar huis te gaan was groot en een alleraardigste verpleegster leerde mij hoe ik het beste kon prikken.”

AANPASSEN ,,Vanaf dat moment is alles anders. Ik ben een actief mens, werk en sport is belangrijk voor mij. Maar nu moet ik heel goed opletten wat ik doe, wat ik eet en hoe mijn lichaam hierop reageert. Zo heb ik elke dag wel een paar hypo’s, het gevolg van een laag suikergehalte. Dan moet ik iets eten zoals bijvoorbeeld een plak zoete koek of een paar slokjes AA drank nemen. Ook moet ik elk half jaar ‘door de medische molen’ bij de internist. Een diabetesverpleegkundige controleert op wondjes en er worden fundusfoto’s gemaakt om te kijken of er geen suiker achter mijn netvlies ontstaat. Dit kan blindheid veroorzaken.”

Ik heb mijn leven er inmiddels op aangepast en weet wat ik wel en niet kan, maar het is nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt.

SPORT Lida rijdt 5 keer per week op haar paard Eros, haar maatje in goede en slechte tijden. Paardrijden is een intensieve sport en zij kan maar een half uur rijden vanwege haar suikerspiegel, dan moet zij bijspuiten. ,,Gelukkig heb ik een ‘slimme meter’, dat is een sensor die op mijn arm geplakt zit en die kan ik op elk moment uitlezen. Hierdoor kan ik goed inspelen op de situatie. Deze meter geeft mij wel wat vrijheid, maar mijn hoop is gevestigd op nieuwe ontwikkelingen. Ik weet namelijk dat deze al in een vergevorderd stadium zijn."

HUBRECHT INSTITUUT  Het is haast geen toeval te noemen dat Lida bij het Hubrecht instituut werkt. Dit instituut is ver in de ontwikkeling van stamceltransplantatie. De groepsleider, Dr. Eelco de Koning, is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij coördineert het eilandjes transplantatie programma dat een nationale functie heeft. Diabetes type I is het gevolg van het falen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Het is mogelijk om via stamceltransplantatie deze eilandjes over te brengen in het lichaam van een diabetespatiënt zodat het insulinegehalte weer door het lichaam van de patiënt zelf geregeld kan worden. Juist afgelopen week is een patiënt getransplanteerd met insuline producerende cellen. Maar dit onderzoek kost veel geld, hiervoor is het instituut ook afhankelijk van donaties. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om te doneren waaronder de Stichting Don, Stop Diabetes of via het Diabetes Fonds.
,,Ik hoop dat lezers willen doneren om dit onderzoek te steunen, tot die tijd is het voor mij roeien met de riemen die ik heb.” verzucht Lida.

Lida de Beus heeft al sinds haar 27e diabetes type I. Dit is in tegenstelling tot diabetes type II een auto immuunziekte en komt minder vaak voor. De verhouding tussen type I en type II is 1 op 10 personen. Waar type II meestal nog te reguleren valt met een gezonde leefstijl, is de impact van type I veel groter. Ze heeft haar hoop gevestigd op het stamcelonderzoek van het Hubrecht Instituut waar ze zelf ook werkt.

door Rina Knopper

advertentie
advertentie