Energietransitie op Eiland van Schalkwijk
Energietransitie op Eiland van Schalkwijk Coöperatie Duurzaam Eiland

Coöperatie Duurzaam Eiland

13 juli 2020 om 07:06 Overig

SCHALKWIJK Op dit moment worden er door de diverse gemeenten plannen gemaakt om honderden hectaren op het Eiland (tussen Lek en Amsterdam-Rijnkanaal) in te richten met zonnepanelen en daarnaast zullen er ook de nodige windmolens verschijnen. De agrarische productie van het Eiland zal als gevolg daarvan afnemen en de rol van energieproducent zal daardoor toenemen.

Op het Eiland wonen amper 5% van de stemgerechtigden van de verstedelijkte gebieden waarvoor de energie voornamelijk bedoeld is. Hierdoor ontstond bij een groep inwoners het idee om zich te verenigen in een coöperatieve vereniging waar elke inwoner, organisatie of bedrijf lid van kan worden. De oprichting van Coöperatie Duurzaam Eiland vond plaats in de voormalige bestuurskamer van het Dijkhuis te Schalkwijk. Duurzaam Eiland wil hiermee duidelijk maken dat zij zich voor een bijzondere opdracht gesteld ziet die alleen kan slagen als die aansluit bij de historische wortels van de gemeenschap en gegrond is op solidariteit.

De Coöperatie Duurzaam Eiland licht toe wat zij zien als hun rol bij de energietransitie. 

BIJZONDERE OPDRACHT De gewenste energietransitie op het Eiland kan alleen slagen als dit gebeurt met inspraak en medewerking van alle bewoners in het gebied. De bewoners zijn zeer wel in staat om de veranderingen van het Eiland zo te laten verlopen dat de woon- leefomgeving minimaal wordt aangetast en het gebied optimaal rust en ruimte blijft bieden aan de inwoners van de verstedelijkte gebieden.   

Als de bewoners gezamenlijk over de inrichting van de woonleefomgeving en de productiemiddelen beslissen zal dat tevens positief uitwerken op de sociaal- maatschappelijke en de economische positie van de Eilanders. Niet de maximale winst voor enkelingen maar maximaal geluk voor iedereen maken het Eiland toekomst bestendig en daardoor duurzaam. 

COÖPERATIEVE VERENIGING Bewoners van het Eiland zijn gewend om hun eigen boontjes te doppen. Van oudsher werken ze nauw met elkaar samen. De gemeenschapszin en de zorg voor elkaar maken dat de bewoners de energietransitie als uitdaging zien. Samen willen ze er voor zorgen dat het Eiland zich op een gedegen wijze op de nieuwe toekomst voorbereid. De coöperatieve vereniging is van iedereen en is daar dus een uitermate geschikt middel voor.

SOLIDARITEIT Coöperatie Duurzaam Eiland rekent op (financiële) solidariteit als het gaat om bedrijven en particulieren die momenteel niet over de middelen beschikken en daarom (nog) niet aan een bepaald project kunnen meedoen. De vereniging wil zich hard maken voor de mogelijkheid dat iedereen die dat wil mee moet kunnen doen ongeacht de positie of het inkomen.

Duurzaam Eiland rekent op politieke en burgerlijke solidariteit bij het probleem voor de agrarische sector die de benodigde grond voor zonnepanelen zal moeten leveren. Het is belangrijk dat agrariërs goed worden gecompenseerd zodat zij middelen hebben om te innoveren. Duurzaam Eiland ziet zonnepanelen als een goede tussenoplossing voor het duurzaam opwekken van energie. Na 20 á 25 jaar zullen er andere oplossingen (bij)gekomen zijn waardoor in ieder geval de grond weer terug kan keren naar de agrarische sector. Het is dus belangrijk dat in dit stadium de politiek, agrariërs en andere bewoners in solidariteit oplossingen vinden voor het op lange termijn behouden van de grond voor de agrarische sector.

ZONNEPANELEN Hoewel de Vereniging duurzaamheid veel breder ziet dan alleen de energietransitie is dat laatste op dit moment een zaak waar iedereen het nu over heeft. Duurzaam Eiland sluit zich bij de actualiteit aan. Zij vindt dat ieder bedrijf en/of particulier mee moet kunnen doen hetzij als producent of als consument van energie. Dit moet los staan van de financiële draagkracht op het uitrol moment van een project. De gezamenlijkheid kan nu eenmaal tot extra voordelen leiden. Het zou jammer zijn als sommige leden daar niet van zouden kunnen profiteren.

CONTACT BEDRIJVEN, AGRARIËRS EN PARTICULIEREN Bedrijven, agrariërs en particulieren die de mogelijkheden willen onderzoeken om voor zichzelf en/of voor anderen daken of terreinen ter beschikking te stellen kunnen dit melden op onderstaand e-mail adres.
Bedrijven, agrariërs en particulieren die voor zichzelf of voor anderen ruimte zoeken om panelen te kunnen plaatsen kunnen dit eveneens melden via het e-mail adres. Coöperatie Duurzaam Eiland ziet het als haar taak om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Leg contact via: cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com

VRIJWILLIGERS De Coöperatie Duurzaam Eiland komt graag in contact met vrijwilligers. Mensen die organisatorisch en/of uitvoerend hun steentje willen bijdragen om de idealen van de leden door middel van Duurzaam Eiland waar te maken worden van harte uitgenodigd om zich te melden. Meldt u aan als vrijwilliger via: cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com

 LIDMAATSCHAP Laat de veranderingen van uw woon- en leefomgeving u niet overkomen maar praat mee over de wijze waarop uw woon- en leefomgeving een duurzame toekomst tegemoet gaat. Het algemene lidmaatschap is gratis. Alleen als u ervoor kiest om deel te gaan nemen aan een project dat u vervolgens ook voordeel brengt kunt u te maken krijgen met een lidmaatschapsbijdrage. Meld u aan als gratis lid: cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com

advertentie
advertentie