Pien ten Wolde en Eline Veder verzorgen volgend seizoen samen de Sportmix.
Pien ten Wolde en Eline Veder verzorgen volgend seizoen samen de Sportmix. Richard Thoolen

Kinderen met autisme vinden baat bij Sportmix

5 juli 2020 om 12:08 Overig

HOUTEN Veel kinderen vinden het heerlijk om te sporten en beleven daar plezier aan. Toch is dat niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Voor kinderen met autisme is het vaak moeilijk om mee te doen met sportlessen op school of bij reguliere sportclubs. Zij kunnen dan niet alleen plezier in bewegen kwijt raken, maar ook gefrustreerd raken door hun anders zijn. Pien ten Wolde en Eline Veder zijn gespecialiseerd in kinderen met autisme, begrijpen hun uitdagingen en laten ze met plezier (weer) sporten.

Dat er behoefte is aan aangepast sporten voor kinderen met autisme werd in 2017 onderkend door Sportpunt Houten. Hoewel precieze cijfers ontbreken hebben volgens het Nederlands Autisme Register rond de 2% van kinderen in Nederland tussen de 4 en 12 jaar een autisme spectrum stoornis. Wanneer we dit percentage ook voor Houten van toepassing is, zouden er in Houten meer dan 60 kinderen tussen de 7 en 12 jaar autisme hebben. Veel van deze kinderen hebben moeite om goed te functioneren en zich in het dagelijks leven staande te houden. Zij behoorden tot een vergeten groep. Sportpunt Houten trok zich hen lot aan en wilde bewegingsaanbod genereren dat speciaal op hen is afgestemd. In samenwerking met vakleerkracht Corine Visser werd Sportmix opgezet, toen bestaande uit 10 lessen. Steeds meer kinderen met autisme vonden de weg naar Sportmix dat inhoudelijk verder uitgebreid werd en inmiddels uit 25 lessen bestaat. Pien en Eline nemen nu het stokje over van Corine en gaan Sportmix verder uitbouwen.

PIEN ,, Wij zijn de gemeente Houten dankbaar dat zij Sportmix steunen en mogelijk maken. Corine heeft echt iets moois neer kunnen zetten en het is een uitdaging om het van haar over te nemen. Ik heb Corine het afgelopen jaar geassisteerd en de deelnemende kinderen leren kennen. Ik heb creatieve bewegingstherapie gestudeerd en ben werkzaam als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg. Ik heb inzicht in de belevingswereld van kinderen met autisme en kan mijn kennis en ervaring prima inzetten om Sportmix samen met Eline verder te ontwikkelen. Als psychologe en gym docent bundelen we onze krachten en vullen wij elkaar goed aan."

Pien zet zich ook in binnen Youké, een organisatie die specialistische hulp biedt aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Voor Youké heeft Pien een stoeigroep opgericht. Pien: ,,Ik heb een liefde voor bewegingstherapie, Ik kijk altijd naar de kinderen en ik zag dat ze behoefte hadden om te stoeien. Stoeien kan veel plezier geven als het veilig gebeurd en met respect voor de ander. Ik heb duidelijke regels gesteld en ze geleerd om tijdens het stoeien in contact met elkaar te blijven en elkaar te lezen. Stoeien en vechten lijken op elkaar, maar het grote verschil is dat stoeien plezier geeft. Ik zie goed hoe de kinderen in hun vel zitten en wat er gebeurd en leidt het geheel in goede banen."

ELINE ,,Ik ben fysiotherapeute en werk als gymlerares op het Rietveldcollege te Utrecht. Corine had me gevraagd om eens te komen kijken bij een Sportmix les. Het intrigeerde me hoe kinderen met autisme reageerden, zo anders dan kinderen in mijn klassen. Ze beleven het echt anders en hebben daarom ook andere behoeftes. Ik zag geen onwil maar reactie op een teveel aan prikkels. Samen met Pien kan ik de kinderen helpen groeien en plezier geven door te bewegen."

Kinderen met autisme zijn gebaat bij een duidelijke structuur en vaste programma onderdelen. Door de coronacrisis kon er echter geen gebruik gemaakt worden van de zaal waarin Sportmix doorgaans plaats vindt. Eline: ,,We moesten wel uitwijken naar buiten en ons programma daar op aanpassen. Dat was ook voor ons best wel spannend. Hoe zou de groep hier op reageren? Buiten sporten gaat anders en het licht en geluid is ook anders. De overgang naar buiten heeft positief uitgepakt en zowel ons als de groep veel opgeleverd. In september gaan we weer van start met de reguliere lessen in de zaal, maar de buiten les willen we ook behouden."

Naast gevoeligheid voor prikkels is er nog een belangrijke reden waarom kinderen met autisme het zo goed doen bij Sportmix. Eline: ,,Op de school waar ik gymles geef willen kinderen graag competitie met elkaar aangaan. Kinderen met autisme vinden het concept winnen/verliezen echter maar lastig. Zij doen liever geen partijtje. Ook een populair spel als apenkooien kan ze meestal niet bekoren. Het afgetikt worden en dan niet meer mee mogen doen vinden ze erg vervelend. In onze lessen richten we ons daarom op het aanleren van vaardigheden. Het plezier van het kind staat ten alle tijden voorop. Natuurlijk worden ook wel de grenzen opgezocht zodat het kind zich fysiek en emotioneel kan ontwikkelen, maar zonder te forceren of frustreren."

ERVARING Het zijn niet alleen de kinderen die tevreden zijn over Sportmix maar ook hun ouders. Twee moeders geven reactie:

Bianca: ,,Voor mijn zoon is de Sportmix erg belangrijk. Bij reguliere sport lukt het hem niet om goed mee te doen. Door bijvoorbeeld onduidelijke uitleg, te veel vrijheid of te veel prikkels van andere kinderen die hij niet begrijpt. De Sportmix-lessen zijn duidelijk en gestructureerd. De docenten hebben veel begrip voor de kinderen. Als het een moeilijke dag is, lukt het misschien niet om alle spellen / oefeningen mee te doen, maar dan toch lukt het om mijn zoon wel lekker te laten bewegen. En dat is dan ook goed, hij wordt daar niet op beoordeeld. Toine gaat graag naar de lessen en komt er gezond moe weer van thuis. Het is een heerlijke uitlaatklep. Zonder Sportmix zou ik niet weten hoe ik hem op een goede manier moet laten bewegen."

Patricia: ,,We hebben lang moeten zoeken voor een gepaste sportclub waar onze zoon welkom was. Door zijn autisme raakt hij snel overprikkeld. Hij uit dat in druk en clownesk gedrag. Dat wordt vaak niet begrepen. Met als gevolg, straf, niet mee mogen doen en buitengesloten worden. Na een verdrietige ervaring op een voetbalclub, waarbij onze zoon niet welkom was door een ouder die hem niet in het team van haar kinderen accepteerde, zijn we op zoek gegaan naar een sportclub voor kinderen met o.a. autisme. En hier werd hij begrepen en geholpen. Zijn volle hoofd mocht er zijn, hij was niet meer de enige die het soms te veel werd. Dat was geaccepteerd door de groep en de trainsters. Onze zoon is gaan ervaren dat hij er wel bij hoort. En met veel hulp binnen Sportmix heeft hij geleerd om aan te geven te geven als zijn hoofd te vol raakt. Zo werd hij op de juiste momenten geholpen om weer tot rust te komen. Het volle hoofd bleek vaak te komen door onduidelijkheid of " niet ingevulde tijd". Dankzij de hulp op de juiste momenten is zijn zelfbeeld verbeterd. Nu kan onze zoon ook zeggen dat hij op een sport zit en erbij hoort.

Bij Sportmix is het niet alleen sporten, maar leren de kinderen ook zichzelf kennen. Emoties en gedrag worden benoemd op een juiste en positieve manier. Er wordt uitgelegd wat ze WEL kunnen doen als het te veel wordt. Er wordt veel gebruik gemaakt van de 'Geef me de 5' methode. Heel veel duidelijkheid en voorspelbaarheid. WAT ga je doen en met WIE, HOE doe je dat sportonderdeel, WAAR in de zaal, en WANNEER. Met behulp van rustige plekjes, timers, naambordjes en emotiemeters wordt veel voorspelbaarheid en duidelijkheid geboden. Daardoor ontstaat er meer rust bij de kinderen en is er ruimte voor (sociale) ontwikkeling. Dat is wat hij nodig heeft en helaas op een reguliere sportclub nog te weinig wordt gerealiseerd."

START In september gaan Pien en Eline van start met een nieuw programma Sportmix voor kinderen met autisme tussen de 7 en 12 jaar. Het programma biedt meer dan alleen bewegen: kinderen leren ook zelfacceptatie, krijgen zelfinzicht, leren grenzen aangeven, worden fysiek en mentaal sterker en maken een positieve groei door. Voor vragen over of aanmeldingen voor Sportmix kunt u contact opnemen via emailadres: sportmixhouten@hotmail.com.

advertentie
advertentie