initiatiefnemer Astrid de Roos (rechts) met Angela van Rossum, Ons groen en eigenaar van tuinvolbloemen.com
initiatiefnemer Astrid de Roos (rechts) met Angela van Rossum, Ons groen en eigenaar van tuinvolbloemen.com Ben Hermans

mozaïekers in de tent

2 juli 2020 om 09:57 Activiteiten Deel je nieuws

Minutieus steentje voor steentje inleggen op een betonnen bank. Menig passant vraagt zich af wat er gebeurt in de grote tent die midden op het opnieuw ingerichte plein staat aan het begin van de Appelgaarde. Op elk moment van de dag kun je er buurtbewoners aantreffen. Zij werken aan de ‘SocialSofa’. SocialSofa is een project waarmee je een mooie bank maakt en tegelijk je buren beter leert kennen. Sinds 18 juni staat de bank er, direct nadat het coronaverbod op bijeenkomsten was opgeheven. Astrid de Roos, initiatiefnemer van het project, hoopt dat begin september de bank klaar zal zijn.

Astrid vertelt van het ontwerp dat is gemaakt. Het motto is eenvoudig: de bloesem en de appelboom naar de straatnaam, de slootplanten, vissen, vogels en huisdieren naar wat je allemaal in de buurt kunt tegenkomen. Heel prominent op de voorbank heeft de ijsvogel een plaats gekregen die elke winter de sloot aan de achtertuinen bezoekt, maar ook Knorretje de kat en de bordercollie van buurtbewoners zijn ingetekend. Met elk gekleurd steentje dat op de bank wordt geplakt gaat het ontwerp meer leven. Na een korte cursus waaraan in totaal bijna dertig mensen hebben meegedaan knipt en plakt ieder als een volleerde mozaïeker. Ook kinderen doen enthousiast mee.

De SocialSofa van de Appelgaarde is de eerste bank die in Houten wordt geplaatst. Elders staan al zo’n 1500 banken, alle gemaakt naar een idee van een Tilburgse kunstenares. Astrid vertelt: “ik ben begin dit jaar begonnen met dit initiatief en heb veel steun ondervonden van creatieve buurtbewoners en van de gemeente. De gemeente heeft eerst het plein opnieuw ingericht. Buurtbewoners hebben de nieuwe bloemperken geadopteerd (Ons groen) en het ontwerp voor de bank gemaakt. Ik hoop ook dat er meer van dit soort banken komen in Houten.”

Met het enthousiasme waarmee iedereen nu bezig is, zijn het vergroende plein en de SocialSofa een project dat al werkendeweg gaat leven.

 

advertentie
advertentie