Burgemeester Isabelle met de acht gedecoreerden in Theater aan de Slinger
Burgemeester Isabelle met de acht gedecoreerden in Theater aan de Slinger Irene van Valen

Koninklijke Onderscheidingen deel 1: Het echte lintje ontvangen

4 juli 2020 om 13:05 Mensen

HOUTEN Precies een jaar na zijn installatie als burgemeester van Houten decoreerde Gilbert Isabella op vrijdag 3 juli acht mensen. Mw. Truus Gerritsen-Hoogveld, dhr. Frans Geurts, mw. Anny Geurts-van Rooijen, mw. Marian Grapperhaus, dhr. Gerard de Kruif, dhr. Herman Steenman, mw. Margriet Visser-Slofstra en dhr. Piet de Wit hoorden 24 april al de woorden: Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door de coronacrisis konden zij de lintjes toen niet ontvangen. ,,Gelukkig kregen we toestemming om de lintjes alsnog vandaag uit te reiken”, zei Isabella. ,,Dat ik dit precies een jaar na mijn installatie mag doen, maakt deze dag extra bijzonder. Wel verloopt de plechtigheid door de coronacrisis anders dan gebruikelijk.”

Irene van Valen

In zijn welkomstwoorden zei Isabella het heel fijn te vinden om de gedecoreerden persoonlijk te ontmoeten en in de aandacht te zetten. ,,Waar het beeldbellen op 24 april een goede noodoplossing was, liep u nu over de rode loper Theater aan de Slinger binnen. Uw inzet voor andere mensen of de maatschappij is lovenswaardig. Daarom ontvangt u een lintje. Het is een eer u in het zonnetje te zetten. Uw werk is gezien.” Isabella zei verschillende keren onder de indruk te zijn van het aantal jaren dat mensen als vrijwilligers werken en vroeg applaus voor ieder van hen. Hij spelde de lintjes niet op, maar overhandigde ze samen met een bos bloemen aan de gedecoreerden, waarna een familielid het lintje opspeldde.

VERRASSINGSACT Het programma werd opgeluisterd door twee choreografieën van drie danseressen van Dansstudio Olga van Koningsbrugge en een filmpje waarin getoond werd hoe alle gedecoreerden op 24 april via beeldbellen verrast werden door Isabella. Daarop was te zien hoe overdonderd, verrast en geëmotioneerd zij reageerden op dit onverwachte contact met de burgervader en de boodschap die hij had. Onder hen het echtpaar Geurts. Waar meneer Geurts als eerste werd verrast, was het mevrouw Geurts die even later zelf verrast werd met de boodschap ook lid te worden in de orde van Oranje Nassau.

BONT GEZELSCHAP Aansluitend op het filmpje waarin fanfare muziek klonk zei Isabella: ,,Ik had vandaag graag een fanfarekorps voor u geregeld, dat kon echter niet. Wel was deze video een prachtige bloemlezing van al het werk dat door u wordt verzet.” Hij vertelde vervolgens dat ieder jaar ongeveer 3000 onderscheidingen worden uitgedeeld in Nederland. Daarvan is 40 procent vrouw en 60 procent man en zij zijn gemiddeld 60 jaar oud. In Houten ligt de gemiddelde leeftijd bij 67 jaar. We tellen in de gemeente Houten 262 inwoners die koninklijk zijn onderscheiden. ,,U bent onderdeel van dit bonte gezelschap.” Vervolgens vroeg Isabella alle decoreerden om beurten op het podium, noemde hun verdienstelijke werk en bedankte ieder persoonlijk.

EREBAAN Afsluitend sprak Isabella de hoop uit dat alle gedecoreerden actief blijven op de plek waar zij zich inzetten, of dat nu in Schalkwijk, ’t Goy, Tull en ’t Waal of Houten is. Tijdens de nazit sprak Isabella alle gedecoreerden en vertelde: ,,Men vond het een mooie en intieme samenkomst. Vanaf het podium ervoer ik hetzelfde. Alle tafels waren bezet. Het aantal mensen vulde de zaal goed en het was gezellig.” Hij benoemt het een erebaan om mensen op deze manier te waarderen om hun werk en benoemt de verhalen van ieder afzonderlijk als bijzonder. ,,Als ik zie wat mensen allemaal doen, voel ik diepe waardering”, zei Isabella tot slot. Drie andere mensen die in april verrast werden met een lintje ontvangen komende woensdag de onderscheiding uit handen van Isabella.

REACTIES Dhr. Piet de Wit bedankte op zijn beurt de mensen die hem tot hier brachten. Hij vond het heel speciaal om het lintje te ontvangen. ,,Ik vind het geweldig om dit te ervaren. Het is een bijzondere dag. Ik hield er geen rekening mee dat ik dit lintje zou krijgen, nu ben ik totaal overdonderd. Het is een erkenning voor mijn jarenlange inzet.”

Mw. Margriet Visser-Slofstra kreeg van Isabella de opdracht haar lintje met trots te dragen.

Dhr. Herman Steenman bedankte iedereen die ervoor zorgde dat hij hier stond. ,,Vorig jaar kreeg mijn zus een lintje. Daarna dacht ik: zal ik er ook eens een krijgen? Toen de burgemeester belde was ik toch verrast. Nu sta ik hier.”

Dhr. Gerard de Kruif hoorde Isabella tegen hem zeggen: ,,Ik ben trots dat u een van onze inwoners bent.”

Aan mw. Marian Grapperhaus vroeg Isabella hoe ze tijd vond voor al haar vrijwilligerswerk, waarop ze gevat antwoordde: ,,Gewoon minder televisie kijken.”

Dhr. Frans en mw. Anny Geurts-van Rooijen vonden de lintjes prachtig. Zij bedankten de mensen die aanbevelingsbrieven schreven. Dat zij samen gedecoreerd werden voelen zij als zeer speciaal. Frank zei: ,,Als ik ‘m alleen zou krijgen, had ik het niet aangenomen. Anny doet meer dan ik.” Anny vulde hem aan: ,,We doen mooie dingen en krijgen er zoveel dank voor terug.” Frans bedankte zijn vrouw voor de ruimte die zij hem gaf om zijn werk te doen en zei lachend tot slot: ,,Ik speld vanavond mijn lintje op mijn pyjama. Ik neem het mee naar bed.”

Mw. Truus Gerritsen-Hoogveld verwachtte deze onderscheiding niet. ,,Ik vind mijn werk als vrijwilliger vanzelfsprekend en doe het graag, blijkbaar vonden anderen het zo bijzonder dat ik een lintje kreeg. Ik zou er nooit opgekomen zijn.”

Burgemeester Gilbert Isabella spreekt de gedecoreerden toe
Drie danseressen van Dansstudio Olga van Koningsbrugge verzorgden een verrassingsact
advertentie
advertentie