Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen Luc Hoogenstein
ingezonden brief

Bestrijding Eikenprocessierups

14 juli 2020 om 15:34 Natuur en milieu

Een week of vijf terug stond er in het Groentje dat de gemeente zijn best doet ‘preventief de processierups te bestrijden onder andere door het ophangen van mezenkasten’.. Ik was verbaasd dit te lezen. Wij wonen met 4 kleine kinderen aan een park. We hebben al sinds we hier wonen (4 jaar) elke zomer bijzonder veel overlast van de processierupsen. Daar hebben we de gemeente al meerdere keren over gemaild en gebeld. Als reactie kreeg ik: ,,U kunt zelf mezenkasten ophangen" .. (De gemeente doet dat dus niet in dit geval, terwijl het toch een park is waar kinderen uit de hele buurt komen spelen.) De mezenkasten hebben we dan maar zelf opgehangen maar helaas: geen mees wil er wonen. Wij hebben al weken last van jeuk en een dochter van benauwdheid. Ik vond zelfs een levende rups in het bed van een van onze kinderen. De kinderen durf ik niet meer met een gerust hart in de tuin en in het park te laten spelen; ze zeggen wel eens ‘jeuk is erger dan pijn’; dat klopt. Moet ik mijn kinderen dan elk jaar 3 maanden binnen houden? Of ze met 30 graden lange mouwen en lange broeken laten dragen?

Dit is een elk jaar terugkerend probleem. De gemeente zuigt wel de nesten weg maar dit is symptoombestrijding, zoals wel blijkt uit het feit dat ze afgelopen maand al 3 rondes nodig hebben op dezelfde boom en er wellicht nog meer volgen.

De eiken vervangen door andere bomen is geen optie zegt de gemeente. Er is een goed biologisch spuitmiddel van o.a. knoflook wat zeer goed schijnt te helpen als preventiemiddel. Toen ik de meneer van de gemeentedienst daarnaar vroeg zei hij dat ze dat niet in ons park doen in verband met de mogelijkheid dat andere vlindersoorten daar last van zouden hebben. Maar (los van het feit dat ik zelden vlinder spot in ons park) gaat het belang van vlinders dan boven dat van mensen? Elke processierups heeft 700.000 brandharen die 8 jaar actief blijven! Ze kunnen tot 100 meter uit het nest waaien. Dus ook in onze tuin. Naast jeuk kunnen de haren dus benauwdheid veroorzaken en in het allerergste geval blindheid. Laat de gemeente dit gewoon gebeuren? Gaat de volksgezondheid niet boven alles?

Ik was altijd erg blij in Houten te wonen maar die processierupsen nemen veel van ons woonplezier weg. Ik hoop dat de gemeente volgend jaar alsnog preventief gaat spuiten, en niet weer aan symptoombestrijding gaat doen. Want geloof me; jeuk en benauwdheid is echt heel vervelend. Een kind van 3 die ‘s nachts vraagt om een koude douche omdat dat het enige is wat helpt tegen de jeuk, dat is toch niet normaal? En kinderen mogen toch gewoon buitenspelen in onze tuin en in het park; zonder bang te zijn voor brandharen en ernstige jeuk? Mag Houten alsjeblieft een fijne plek blijven om te wonen??

Liselot Zuur, Houten

Reactie van Gemeente Houten: 

Graag willen wij reageren op de ingezonden brief over de overlast van de eikenprocessierups. Landelijk veroorzaakt deze rups veel overlast, zo ook in Houten. De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen; symptomen die mevrouw ook beschrijft.

PREVENTIEF BESTRIJDEN Om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken, geven wij jaarlijks een gespecialiseerd bedrijf opdracht de rupsen preventief te bestrijden met een biologisch middel. Door het doden van de rupsen in een vroeg stadium, als ze nog geen brandharen hebben, proberen we overlast en gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit middel is dit jaar toegepast op alle eiken langs de Lange Uitweg, bij enkele eiken op het sportpark Oud-Wulven en bij de eiken ter hoogte van het strand aan de Rietplas. Wij willen niet overal preventief spuiten omdat het middel nadelig kan zijn voor andere insecten of voor de rupsen van andere vlinders.

NESTEN WEGZUIGEN Wij controleren eikenbomen op nesten van rupsen en maken een planning voor het wegzuigen van de nesten. Nesten die toch nog ontstaan, zuigen we op en voeren we af naar een erkend verwerkingsbedrijf. In het gebied binnen de Rondweg hebben wij dit jaar tot nu toe in twee ronden nesten weggezogen. Buiten de Rondweg en in Schalkwijk, ‘t Goy en Tull en ’t Waal hebben wij dit in één ronde gedaan.

ONTWIKKELINGEN Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van rupsenbestrijding. Zo hebben wij 160 mezenkasten en 40 vleermuiskasten opgehangen. Koolmezen en vleermuizen zijn de natuurlijke vijanden van de rups. Koolmezen eten rupsen, vleermuizen eten de motten op zodra de rupsen verpoppen naar vlinder.

GEEN OPTIE Het voorstel om eikenbomen te vervangen door andere bomen is geen optie omdat we hiermee het probleem niet oplossen. Er staan meer eiken in het park en omgeving, de brandharen kunnen door de wind soms wel honderden meters verspreid worden. Uiteraard hebben wij begrip voor de situatie van mevrouw en haar gezin. Daarom hebben wij deze locatie regelmatig en zorgvuldig gecontroleerd en vroegtijdig nesten verwijderd. Wij beseffen dat hiermee de klachten niet volledig zijn opgelost. Wij hebben immers geen invloed op eikenbomen die bij particulieren, bedrijven of overheden op het perceel staan. Ook in deze bomen kunnen eikenprocessierupsen voorkomen en overlast veroorzaken. Wij hebben met mevrouw afgesproken aankomende winter bij haar in de buurt mezen- en vleermuiskasten op te hangen.

Een uitgebreid artikel over de bestrijding van de eikenprocessierups is hier te lezen

advertentie
advertentie