Afbeelding
NOS.nl
Coronacrisis

Stadions en sauna's weer open, en nog veel meer versoepelingen

24 juni 2020 om 20:17 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

DEN HAAG Het kabinet maakte op de laatste coronapersconferentie voor de zomervakantie – zoals verwacht – aanzienlijke versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. Zo zijn vanaf 1 juli bezoekers in de Nederlandse voetbalstadions welkom en zijn contactsporten binnen en buiten weer toegestaan. Ook evenementen waarvoor een vergunning nodig is zijn weer toegestaan vanaf die datum; bovendien mogen sauna’s en casino’s weer op en zijn er versoepelingen voor scholen, sekswerkers en vervoersbedrijven.

Het is echt cruciaal dat mensen de 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden, zei premier Mark Rutte. ,,Deze afstand geldt in de hele wereld. De besmettingskans is dan enorm veel kleiner. We moeten dit echt doen. Anders lopen we een groot risico als samenleving."

Volgens Rutte is het grote gevaar dat we denken: ,,Dat was corona, nu terug naar normaal. Maar als we de maatregelen niet hadden gevolgd, zouden er ruim 135.000 mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen en 30.000 doden zijn. Ook zouden 35.000 mensen met corona op de IC terechtgekomen zijn in plaats van 3000, dat is ruim tien keer zoveel."

Rutte zei zelf ook "enorm te balen" van die 1,5 meter afstand. Maar hij waarschuwde om niet met die regel te verslappen. ,,Want dan weten we één ding zeker. Als mensen terugkomen van vakantie of op plekken waar het virus snel opleeft, dan loopt het weer snel op."

De premier zei mensen niet "amechtig te gaan smeken" om die 1,5 meter aan te houden. Hij gaat ervan uit dat mensen slim genoeg zijn die afstand te snappen en naar de feiten te blijven kijken. "De afstand is razend belangrijk, in combinatie met thuisblijven bij klachten."

Anders komt er volgens hem weer veel ellende. Dan gaat de economie weer dicht en moeten sectoren weer sluiten. Ook zullen weer veel mensen in ziekenhuizen terechtkomen. Ook jongeren kunnen op de intensive care terechtkomen of ze kunnen ouderen aansteken, aldus Rutte.

Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat betekent onder meer dat sekswerkers weer aan de slag mogen. Eerder mochten andere contactberoepen zoals kappers al weer aan het werk.

Verpleeghuisbewoners hebben het recht om bezoek te kunnen ontvangen. Nu het grootste gevaar van het coronavirus is geweken, moeten verpleeghuizen dat waar mogelijk toelaten, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De onderwijsbonden reageren positief op het kabinetsbesluit om ook de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal te openen. Voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs noemt het besluit "goed voor leerlingen en het personeel". De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een logisch besluit.

Ondanks de versoepelingen die per 1 juli gelden, zal het evenementenseizoen nog niet op die datum beginnen, waarschuwt premier Mark Rutte. Het verlenen van vergunningen duurt namelijk nog wel een week of zes.

Grote evenementen zullen dan ook weer pas echt georganiseerd worden vanaf half augustus, denkt Rutte. Organisatoren moeten ervoor zorgen dat de coronamaatregelen worden nageleefd.

Hoewel de discotheken voorlopig gesloten blijven, bieden de versoepelingen van het kabinet wel mogelijkheden voor poppodia, verwacht Rutte. Over de voorwaarden moeten de podia in gesprek met het lokaal bestuur.

De 1,5 meter afstand blijft belangrijk en het publiek moet wel blijven zitten. Meezingen met de hits van optredende artiesten zit er ook nog even niet in: er zijn "te veel aanwijzingen" dat dit toch kan leiden tot verspreiding van het virus. Dat geldt ook voor spreekkoren in voetbalstadions en zingen in de kerk.

Koren mogen alleen onder strenge voorwaarden weer repeteren. Daar is ruimte omdat maar een beperkt aantal koorleden mogen meedoen.

TESTEN Wie in de buurt van een coronapatiënt is geweest, moet mogelijk ook zonder klachten een coronatest ondergaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en gaan na of dat verstandig is, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Nu komen alleen mensen met klachten die op het coronavirus wijzen, in aanmerking voor een test. Maar het bewijs dat mensen ook zonder hoest, snotneus of koorts het virus onder de leden kunnen hebben en kunnen overdragen, stapelt zich op.

Er zijn nog steeds te veel mensen die met klachten doorlopen en de teststraat links laten liggen, constateert De Jonge. Ook wie maar milde symptomen heeft, moet zich echt laten testen, onderstreepte hij nog eens na het voorlopig laatste coronacrisisberaad van het kabinet.

EERDER De routekaart die het kabinet had uitgedacht is voor het grootste deel twee maanden eerder uitgekomen dan gedacht. De komende tijd blijft het kabinet in gesprek met branches. "En we blijven heel goed opletten hoe het virus zich gedraagt. Dus met meer vrijheid de zomer in dan gedacht, maar het virus is niet weg. Geniet van de zomer, maar gedraag je verantwoordelijk", zei de premier.

Gedetailleerde algemene regels die gelden per 1 juli zijn te lezen op de site van de overheid.  

advertentie
advertentie