Nicole is trots op de campagnebakfiets en team Houten Veilig. V.l.n.r Gerald van der Linden, Nicole van Berkel, Monique ten Dam en
Sietske Werensteijn.
Nicole is trots op de campagnebakfiets en team Houten Veilig. V.l.n.r Gerald van der Linden, Nicole van Berkel, Monique ten Dam en Sietske Werensteijn. John de Pagter

Houten Veilig dat doen we samen

2 juli 2020 om 15:15 Overig

HOUTEN Sinds afgelopen week beschikt gemeente Houten over een campagnebakfiets waarmee zij op een interactieve en efficiënte manier dichter bij de inwoners komt. Het initiatief ontstond bij de afdeling Houten Veilig. Eén van de vier teamleden is Nicole van Berkel, campagneleider van Houten: ,,De pop-upbakfiets zal ingezet worden voor verschillende campagnes op het gebied van veiligheid. Want veiligheid is niet vanzelfsprekend”, zegt Nicole. ,,Houten Veilig dat doen we samen!”

Nicole leidt met haar team publieke bewustwordingscampagnes binnen gemeente Houten. Zo’n campagne waar de pop-upbakfiets ingezet kan worden is de ‘Dagje weg, deur op slot’. ,,Dankzij de fiets kunnen we met maatwerk op pad en gericht preventieadvies geven over welke inbraakmethodes in de wijk zijn toegepast”, zegt Nicole. Andere denkbare campagnes zijn die rondom autokraak, vuurwerkvrije zones, fietsverlichtingsacties of een campagne na de vondst van een hennepkwekerij. ,,Hoe gaaf is het dat we met de pop-upbakfiets vlot de wijk in kunnen en aan de hand van geurkokers mensen kennis laten maken met de anijsgeur van een hennepplantage.” Een ander voorbeeld dat Nicole noemt is, in samenwerking met de brandweer, het uitdelen van rookmelders in de wijk. De pop-upbakfiets staat dan ergens centraal in de wijk en een team van zo’n acht man gaat de wijk in. ,,We vragen met die fiets op een leuke manier aandacht en creëren in gesprek met inwoners meer bewustzijn.”

AANPASSINGEN Houten Veilig werkt integraal met vele instanties in Houten zoals politie, buurtbemiddeling, Viveste, scholen en Veilig Houten buurtpreventie. Instellingen die zich inzetten voor het creëren en behouden van onze veiligheid. Veel campagnes die in Houten worden gehouden, vinden hun oorsprong bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Hier worden alle landelijke campagnes gelanceerd. Deze campagnes worden door Nicole en haar team overgenomen maar altijd voorzien van een Houtens sausje. ,,Daarmee hopen we dat het meer aanspreekt en effect heeft. Ik ken niemand in Nederland die met zoveel aandacht en tijd de campagnes geschikter maken voor de eigen woonplaats.” Voorbeelden van zo’n sausje zijn het vervangen van de landelijke foto’s door foto’s van Houten of door een slogan aan te passen. De Utrechtse vuurwerkcampagne ‘Rotje op’ kreeg in Houten een vriendelijkere naam met #THX! #Vuurwerkwerk vrij met een knipoog naar de campagne ‘#doeslief’. ,,We hopen daarmee dat mensen meer rekening met elkaar houden en begrip voor elkaar tonen,” zegt Nicole.

BRUGGENBOUWER Nicole is vooral bezig met de vraag wanneer mensen open staan om te ontvangen. Daarbij gelooft ze in een positieve en interactieve aanpak. Ze zet zich met veel energie en bevlogenheid in voor de publieke veiligheid en noemt zichzelf onconventioneel. Ze probeert een brug te bouwen tussen uitvoering en beleid. Dat laatste mag van haar wel wat sneller gaan. Ze is trots op het team waar zij deel van uitmaakt en met de connecties met andere organisaties. ,,Ik ben iemand met een visie en maak dat graag inzichtelijk, zodat anderen uitgenodigd worden om mee te denken. Ik schrijf scripts, kom met ideeën en ben reuze trots als het effectief werkt.” Nicole is blij dat er gewerkt wordt aan een eigen webpagina van Houten Veilig, zodat inwoners te zijner tijd een goed overzicht krijgen van wat afdeling Houten Veilig doet.

ONLINE SPEL Een andere actie die nu loopt is de Hackshieldbattle. ,,Die loopt niet storm, daarom bedenk ik manieren om dit online spel bekender te maken”, zegt Nicole. Dit spel voor kinderen van acht tot twaalf jaar leert kinderen spelenderwijs over veilig internetgebruik. Denk aan onderwerpen als veilige wachtwoorden, hoe om te gaan met e-mails en voorzichtigheid bij het delen van foto’s. Het spel wordt gespeeld met opvoeders en grootouders waardoor bewustwording groeit binnen families . ,,Want”, zegt Nicole, ,,waarom houden we onze kinderen nauwlettend in de gaten bij het zwemmen maar onderschatten ondertussen het gevaar van de online-oceaan waar zij vrij toegang toe hebben?” Het zou gaaf zijn als meer kinderen mee doen aan dit spel, dat door Houten, Vijfheerenlanden en Nieuwegein wordt gespeeld en nooit eerder in Nederland is gespeeld. Op joinhackshield.nl kunnen kinderen zich aanmelden. Vergeet niet te registreren! ,,Het zou toch mooi zijn als Houten dit spel als cyberveiligste gemeente wint?”

door Irene van Valen

advertentie
advertentie