Afbeelding
Huisautomatisering

Je woning slim maken met huisautomatisering

22 juni 2020 om 13:58 Partnercontent

Je kunt zelf naar school gaan, maar jouw woning naar school sturen wordt lastig. Toch is het mogelijk om ieder huis of appartement slimmer te maken, je moet er wel enkele ‘leermiddelen’ voor in huis halen. Huisautomatisering is een mooie term, ook smart home klinkt heel goed. Maar hoe werkt dit eigenlijk, en hoe ga je zelf aan de slag als ‘onderwijzer’ van jouw eigen huisje? Dit en meer leggen we uit op deze pagina!

Zintuigen van de woning

Een mens heeft normaal gesproken vijf zintuigen; zien, horen, ruiken, voelen en proeven. We laten even achterwege of deze definitie van Aristoteles helemaal klopt, het staat wel vast dat we verschillende zintuigen individueel en samen gebruiken om allerlei handelingen te verrichten. Het is mogelijk om de zintuigen van een huis uit te breiden. Zo ‘ziet’ de voordeur niet wie er aanbelt, en de gordijnen hebben geen idee wanneer het donker wordt. Een belangrijk onderdeel van huisautomatisering is het installeren van detectie. Dit kunnen licht- geluid- of bewegingssensoren zijn, deze ‘zintuigen’ sturen bij activatie een signaal door naar andere apparaten. Denk aan het sluiten van elektrische gordijnen wanneer het donker wordt, of het lager zetten van de thermostaat wanneer iemand de woning verlaat.

Verschil tussen internet en intranet

Internet is een netwerk aan computers dat wereldwijde digitale communicatie mogelijk maakt, intranet is een lokaal netwerk binnen een bedrijf of organisatie. Deze twee vormen kunnen deels geïntegreerd worden, dit kom je vaak tegen bij huisautomatisering. Zo kun je bijvoorbeeld slimme rookmelders van Somfy installeren die lokaal met elkaar communiceren. Je kunt deze melders ook koppelen aan het internet zodat je bij rook tijdens afwezigheid een notificatie op je mobieltje krijgt. Voor sommige smart home toepassingen is een lokaal netwerk voldoende, voor zaken als opslag in de cloud heb je een actieve internetverbinding nodig.

Waarom moet je een huis lesgeven?

Het klinkt fantastisch; de lampen schakelen voortaan automatisch in, en de temperatuur is altijd aangenaam. Toch betekent ‘zelflerend’ nog niet helemaal wat je wellicht graag zou zien. Bij zonwering kun je heel eenvoudig een lichtsensor installeren, die moet je wel even via software draadloos koppelen aan de elektrische raamdecoratie. Hiervoor zijn enkele stappen nodig die de bewoner of een installateur moet instellen. Dit is niet ingewikkeld, het zijn wel handelingen die uitgevoerd moeten worden. Apparaten weten op voorhand niet op welke wijze ze samen zullen werken met elkaar. Dit zul je daarom via apps moeten regelen. Het Somfy TaHoma systeem laat je bijvoorbeeld centraal meerdere apparaten en diensten van diverse merken aan elkaar rijgen.

Verhoogd wooncomfort als cadeau voor de meester!

Welke onderwijzer ontvangt nog ooit een appel of andere traktatie van een leerling? Bij huisautomatisering wordt niet alleen de woning slimmer, je zult er zelf ook van profiteren! Denk bijvoorbeeld aan verduisterende vouwgordijnen in de slaapkamer die automatisch openen en sluiten wanneer jij dit wilt. Of lampen die je met je stem kunt bedienen. Gemak dient de mens, en huisautomatisering laat je volop profiteren van de energie en de kosten die je in de slimme woning hebt gestoken.

Overbodige luxe

We spelen even advocaat van de duivel; waarom zou je PoweredBlinds geautomatiseerde rolgordijnen installeren, je kunt zelf toch ook wel even aan twee koordjes trekken? In principe klopt dit, tenzij je slecht ter been bent of door andere redenen dit karweitje niet zelf kunt uitvoeren. Daarnaast kun je nu meubilair beter plaatsen in de ruimte, je hoeft immers niet meer handmatig de gordijnen te openen of sluiten. Ook een hoog dakraampje voorzien van raamdecoratie is nu mogelijk. In de keuken is het reuze handig om met je stem de gordijnen te bedienen, dit bespaart schoonmaakwerk. Een stoel is luxe, want je kunt op de grond zitten. Een LED lamp is luxe, want je kunt ook een kaars aansteken. En een telefoon is luxe, want je kunt ook buiten gaan staan en heel hard roepen… Luxe is relatief, meer comfort is altijd welkom natuurlijk. Huisautomatisering biedt comfort, veiligheid en vertrouwen, je kunt jouw eigen smart home precies afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren. Luxe is het zeker, overbodig zeker niet.

Diploma voor jouw woning?

Net zoals leren een proces is wat een leven lang duurt voor mensen, zal jouw woning ook steeds ‘slimmer’ worden. Dit gebeurt deels automatisch, zoals een zelflerende thermostaat die het gedrag van de bewoners leert voorspellen, maar ook door het toevoegen van nieuwe apparaten en diensten. Dit is een voordeel, je hoeft namelijk niet direct alles in huis te halen. Begin bij voorkeur met een centrale hub, koppel daar dimbare lampen of elektrische plisse gordijnen aan, en bouw het systeem verder uit. Dit is niet alleen een betaalbare aanpak, het is een slimme manier om laagdrempelig de woning te automatiseren.

advertentie
advertentie