Zienswijze Fietsersbond Houten op Ontwerp Ruimtelijke Koers: MAAK VAN HOUTEN 2040 FIETSSTAD 4.0

21 juni 2020 om 22:33 Overig Deel je nieuws

De Fietsersbond Houten pleit voor een autoluw Houten in 2040 oftewel Houten Fietsstad 4.0. Het Ontwerp Ruimtelijke Koers stelt dat Houten in 2040 een fietsstad is en dat de fietspaden de ‘dragers’ blijven van de stedenbouwkundige opzet. De auto is dan in Houten ondergeschikt. De gemeente Houten heeft in het Ontwerp Ruimtelijke Koers 2040 de ideeën over Houten in 2040 met zes duizend extra woningen vastgelegd. In de Zienswijze op het Ontwerp gaat de Fietsersbond een stap verder en pleit voor het actief ontmoedigen van het autoverkeer. Lees de volledige Zienswijze op: https://houten.fietsersbond.nl  

De Fietsersbond stelt voor uit te gaan van het STOP-principe. Daarbij is lopen (stappen) het belangrijkste vorm van vervoer, dan volgt fietsen (trappen), trein en bus (ov) en dan pas de (personen)auto. Daarvoor is een heel goed netwerk van voetpaden en fietspaden nodig. Kruisende fietsroutes hebben voorrang en de fietskruisingen met de Rondweg zijn ongelijkvloers.

Het autoverkeer moet actief worden ontmoedigd. De maximumsnelheid binnen de Rondweg moet naar 30 km/u. Bij winkels en sportvelden en in het nieuwe Centrumgebied moet betaald parkeren worden ingevoerd. Met bezorgdiensten moeten afspraken worden gemaakt over bezorgen per bakfiets en er moeten afhaalpunten komen aan de rand van de wijken en in de winkelcentra.

Fietsfamilie

In  Fietsstad Houten 2040 is er ruimte voor de hele fietsfamilie. Tot die familie behoren alle soorten fietsen van kinderfiets tot e-bike en van driewielfiets tot vrachtfiets. Daarvoor zijn de fietspaden tenminste 4 meter breed en op drukke paden met twee richtingen 5 meter breed. Op de fietspaden binnen de Rondweg geldt een maximumsnelheid van 25 km/u.

Voor de hele fietsfamilie moeten er voldoende parkeerplekken en andere voorzieningen zijn. Dat geldt ook voor de nieuwe woningen die in het Centrum, de Molenzoom en de Koppeling worden gebouwd.

Regio

Voor meer fietsen en minder autogebruik moet Houten Fietsstad 4.0 uitstekend verbonden zijn door doorgaande fietsroutes met Utrecht, Bunnik, Nieuwegein, Vianen en Wijk bij Duurstede. Dat geldt ook voor ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Waar nodig moet Houten zich bij provincie en buurgemeenten inzetten voor het realiseren van deze routes.

 

Gemeenteraad

Het college van B en W beoordeelt alle zienswijzen. Na de zomer volgt besluitvorming door de gemeenteraad. Informatie op www.houten.nl

Lees de Zienswijze van de Fietsersbond Houten op https://houten.fietsersbond.nl

advertentie
advertentie