Mirjam Sterk emigreerde van Houten naar de VS en schrijft om de week een column voor het Houtens Nieuws
Mirjam Sterk emigreerde van Houten naar de VS en schrijft om de week een column voor het Houtens Nieuws Sterk
column

Verhalen uit de VS: Einde schooljaar

18 juni 2020 om 10:06 Column

Met het raam open en mondkapje voor rijden we langs de ingang van de elementary school, de basisschool waar onze jongste op zit. Daar staat de juf, die met handschoenen aan en een mondkapje voor de tas aanreikt met spullen die nog in het tafeltje van onze jongste lagen. Geen knuffel of hand. Een bizarre afsluiting van een bizar jaar. 

Drie maanden geleden kregen we een mail dat de scholen per direct dichtgingen. Sindsdien hebben alle drie de kinderen geen stap meer over de drempel mogen zetten. Ook de leraren niet trouwens, met uitzondering van afgelopen week toen ze twee dagen de tijd kregen om de klassen op te ruimen en spullen in te pakken. Hier heeft niet de school zelf maar de county, de regio het voor het zeggen.

Sindsdien hebben we geprobeerd met vallen en opstaan thuis huiswerk te maken. Soms via ZOOM-lessen, waarbij in het begin lang niet alle leerlingen de ‘ingang’ konden vinden en de juf ook grote moeite had het voor elkaar te krijgen. Via online opdrachten, met filmpjes van van leraren die instructie gaven of persoonlijke feedback.

Maar vaker via anonieme opdrachten. Houd daar maar het overzicht over als student en ouder. Toen we een mail kregen van de Franse leraar of we wel wisten dat onze zoon waarschijnlijk niet zou slagen voor Frans dit jaar zijn we toch maar even in het systeem gedoken. Gelukkig was het nog niet te laat…

Verlangend keken de kinderen ondertussen naar hun oude klasgenoten die in Houten weer langzaam naar school mochten. Zelfs zonder mondkapje. Hier is dat tot op heden ondenkbaar.

Vandaag kregen de kinderen dus vakantie. Dat betekent dat er nu elf weken lang geen opdrachten hoeven worden gemaakt. Maar wat we wel gaan doen is onduidelijk. We zitten nog steeds in de eerste fase van het weer teruggaan naar de opening van alles. We moeten nog twee fasen door voordat alles weer ‘normaal’ wordt.

Maar wat is normaal eigenlijk? Het aantal besmettingen stijgt alweer in sommige staten hier in de VS die de bewegingsruimte voor mensen hebben vergroot. Ik vrees dat ook het nieuwe schooljaar wel eens achter het chromebook thuis zou kunnen gaan beginnen… 

Mirjam Sterk

advertentie
advertentie