Marieke van der Zeyst, Huid- en Oedeemtherapie Houten, Hofspoor 2, 3994 VZ Houten. Gevestigd in de poli van het St. Antonius.
Marieke van der Zeyst, Huid- en Oedeemtherapie Houten, Hofspoor 2, 3994 VZ Houten. Gevestigd in de poli van het St. Antonius. Huid- en Oedeemtherapie

Zo kom je van bruine wratjes af

17 juni 2020 om 15:54 Nieuws

Nóg een erbij! Terwijl je je afdroogt in een dampende badkamer zie een nieuw ruw bruin plekje op je buik. De zoveelste, en je baalt ervan. Tegen beter weten in krab je eraan. Misschien krijg je hem zo wel weg, hoop je. Maar het plekje wordt er niet fraaier op. Je vraagt je af of je deze zomer met goed fatsoen je badkleding nog aan kan. Dat ziet er toch niet uit, al die bruine plekken op je lijf? Toch maar eens naar de huisarts. Hier moet toch iets aan te doen zijn?

‘Ik heb goed nieuws’, zegt de huisarts met een opgewekt gezicht. ‘Het zijn gewoon ouderdomswratten. En u kunt er nog veel meer krijgen. Een onschuldige huidverandering die hoort bij het ouder worden. Weghalen is dus niet nodig.’

Voor je het weet sta je weer buiten, op zoek naar je fietssleutel. Een beetje beduusd. Ouderdomswratten, lekker confronterend. Je bent natuurlijk blij dat ze onschuldig zijn, maar nog meer van die dingen? Nee, dank je.

Ouderdomswratjes: onschuldig, maar storend Het klinkt inderdaad niet heel gezellig: ouderdomswratten. Vrijwel iedereen krijgt ze. De één wat meer dan de ander, dat is erfelijk bepaald. Officieel heten ze verruca seborrhaica. Verruca betekent wrat, seborrhoica betekent vettig. (Het klinkt er helaas niet beter door.)

De wratjes kunnen verschillen van kleur en in omvang, en komen voor op het hele lichaam. Ondanks dat het ‘onschuldige’ wratjes zijn, wat inhoudt dat het geen huidkanker is of wordt, kun je er wel last van hebben. Omdat je ze niet mooi vindt, of omdat ze af en toe jeuken. Maar gelukkig is er goed nieuws: ze zijn vrij eenvoudig te verwijderen. (Niet zelf doen, maar laten doen.)

Behandeling van ouderdomswratjes Ouderdomswratjes groeien vanuit de bovenste huidlaag. Ze liggen als een soort plakje op de huid. Dat maakt dat ze makkelijk en zonder littekens weggehaald kunnen worden. We noemen dit een shave excisie. Door deze behandeling ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat makkelijk, mits de verwijdering zorgvuldig is uitgevoerd, zonder litteken geneest. Op onze website kun je daar meer over lezen bij Huidtherapie en Behandelmethoden.

Dus maak je niet druk om die wratjes deze zomervakantie, en haal je zwembroek, badpak of frivole zomerbloesje maar alvast uit je kast. Een zorgeloze zomer, dat is wat we je wensen!

Meer weten? Kom gratis op intakegesprek, meld je aan via de website: www.jouwhuidtherapeut.nl. Je bent welkom!

In het belang van ieders gezondheid houden wij ons nauwgezet aan de hygiënemaatregelen die speciaal zijn opgesteld voor de paramedische praktijk in coronatijd. Dit betekent dat je in een veilige en hygiënische omgeving op een verantwoorde wijze wordt behandeld. Meer informatie vind je op onze website.

advertentie
advertentie