ROM regio Utrecht gaat de regionale economie stimuleren
ROM regio Utrecht gaat de regionale economie stimuleren Pixabay

ROM Regio Utrecht opgericht

3 juni 2020 om 10:18 Economie

UTRECHT De akte voor de oprichting van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht is ondertekend. Met dit ontwikkelingsfonds van 50 miljoen euro, wil de regio Utrecht het regionale economische ecosysteem verder versterken door te investeren in de innovatieve sectoren en maatschappelijke opgaven in de regio Utrecht.

In Nederland zijn er zeven ROM's, alleen in Utrecht en Noord-Holland bestond dit concept nog niet. Regionale ontwikkelingsmaatschappijen werden ooit, op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, opgericht om de economische achterstand van een regio op te lossen. Inmiddels is die focus verschoven naar het versterken van de regionale economie in het algemeen. ROM's richten zich erop ondernemers te laten innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Hierbij ligt de focus op duurzame groei van de regionale economie en werkgelegenheid. Ook ondersteunen de ROM’s ondernemers in tijden van crisis zoals nu bij de gevolgen van de corona-crisis.

UTRECHT Robert Strijk, gedeputeerde Economie provincie Utrecht: ,,De economie van de regio is een van de sterkste van Nederland en de EU. Met de ROM kan deze positie niet alleen beter bestand worden gemaakt tegen onverwachte crises maar ook beter inspelen op de maatschappelijke en economische uitdagingen in toekomst."

De ROM Regio Utrecht beschikt over een fonds van € 22 miljoen, dat zal doorgroeien naar € 50 miljoen. Dit bedrag wordt ingebracht door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, de provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bovengenoemde partners zijn aandeelhouders in het investeringsfonds van de ROM Regio Utrecht.

ONDERNEMERS De ontwikkelingsmaatschappij richt zich vooral op ondernemers en bedrijven die bijdragen aan de doelstellingen uit de Regionaal Economische Agenda; het verbeteren van het gezonde, stedelijke leven, zoals in de energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, circulariteit, welzijn, gezondheid, gezonde leefomgeving en digitalisering. Deze bedrijven kunnen bij de werkorganisatie van de ROM een ondersteuningsaanvraag doen voor hun businessplan en bedrijfsontwikkeling of een financieringsaanvraag. Een team van onafhankelijk experts beoordeelt of de aanvraag voldoet en gaat samen met het bedrijf op zoek naar financieringsmogelijkheden. Daarnaast zal de ROM zich ook bezighouden met het begeleiden van buitenlandse bedrijven bij hun komst naar de regio en het organiseren van handelsmissies voor bedrijven uit de regio Utrecht.

De organisatie heeft intussen huisvesting gevonden in Utrecht aan de Euclideslaan nummer 1 (gebouw YinYang). Op het internet is de ROM Regio Utrecht te vinden op www.romregioutrecht.nl

advertentie
advertentie