Ron van Lamoen en Sander Mackaaij hebben de wedstrijdgroep jeugd van Judovereniging Groot Houten buiten les gegeven. Zij hopen dat de 1,5-meter regel van tijdelijke aard zal zijn.
Ron van Lamoen en Sander Mackaaij hebben de wedstrijdgroep jeugd van Judovereniging Groot Houten buiten les gegeven. Zij hopen dat de 1,5-meter regel van tijdelijke aard zal zijn. Patrick Muusz

Binnensporters gaan naar buiten

3 juni 2020 om 11:24 Corona

HOUTEN Nu buiten sporten onder voorwaarden weer is toegestaan zoeken ook veel binnensportverenigingen naar een mogelijkheid om in de open lucht iets te gaan doen. Dit geeft extra druk op de openbare ruimte waarvan het gebruik goed gecoördineerd moet worden.

door: Richard Thoolen

Claudia van Mechelen is sportmakelaar bij Sportpunt Houten en probeert die coördinatie zo goed mogelijk uit te voeren. Claudia: ,,Lastig is dat in principe iedereen gebruik mag maken van de openbare ruimte, maar als men allemaal tegelijk op de zelfde plaats verschijnt kunnen er problemen ontstaan. Als voorbeeld kan ik Park Schoneveld geven dat heel populair is bij sportaanbieders. Zonder regulering kunnen daar botsingen tussen sportaanbieders ontstaan die ieder de openbare ruimte aldaar voor zichzelf willen opeisen."

Er zijn in Houten 33 sportverenigingen actief en naar schatting meer dan 70 commerciële aanbieders. Wie daarvan niet beschikt over een eigen buiten terrein gaat op zoek naar openbare veldjes en pleinen. Claudia: ,,Zonder regulering kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan en daarom werk ik samen met sportaanbieders en de gemeente op dit in goede banen te leiden. Ik denk met sportaanbieders mee en adviseer over mogelijke oplossingen. Dat brengt soms verrassende uitkomsten."

DANSEN Een sportaanbieder die een onverwachte oplossing vond is Olga van Koningsbrugge. Olga: ,,Ik heb een dansschool en wilde lekker buiten gaan dansen met mijn groepen. Ik wilde dat op een schoolplein gaan doen, maar er bleken meer mensen op dat idee gekomen te zijn. Claudia adviseerde me om in contact te treden met de Wielertoerclub Houten (WTC). Zij beschikken over een buitenterrein waar zij hun fietsen stallen en na een tocht nog even kunnen nazitten met een drankje onder een parasol. Ik werd heel gastvrij ontvangen en kreeg direct een rondleiding. Ik mag nu dagelijks gebruik maken van hun terrein en ook van hun wifi. Ik ben daar heel blij mee. Ik wist niet dat ik zulke leuke buren had!"

Claudia: ,,Ik vind het leuk dat men bereid is om elkaar te helpen en dat er zo samenwerkingen ontstaan tussen verschillende sportaanbieders. Andere voorbeelden van samenwerking zijn tussen karatevereniging Atarashii en korfbalvereniging Victum, gezondheisclub Piazza Sports en voetbalvereniging Delta Sports, volleybalvereniging Taurus en Hockey Club Houten/Honkbal Houten Dragons, turnvereniging Attila Houten en Scouting Schonauwen. Ik ben trots dat we die samenwerkingen konden faciliteren."

Dat veel binnensporters naar buiten uitwijken is geboren uit noodzaak maar verre van ideaal. Claudia: ,,De binnensporten zijn afgestemd op het beoefenen in een sporthal of zaal. De traditionele binnensporters worden niet enthousiast van buitensporten. Voor even is het wel te doen, maar het moet niet te lang duren. Neem bijvoorbeeld basketbal. Kleding en schoenen zijn ontwikkeld voor op een vloer en niet voor een hard stenen veld. Op een vloer vallen geeft een heel andere ervaring dan vallen op steen. Hetzelfde geldt voor de volleyballers. Springen op een stenen ondergrond geeft een zwaardere belasting aan enkels en knieën dan een enigszins meeverende vloer. Een ander voorbeeld betreft de turnvereniging. Zij maken gebruik van een scala aan toestellen die niet naar buiten kunnen. Het is in veel gevallen ook niet zo dat men buiten de sport kan bedrijven zoals die beoefend dient te worden. Omdat contact nog niet is toegestaan moet men zich beperken tot het verrichten van individuele oefeningen of de conditie trainen. Hoewel het voor binnensporters niet ideaal is om naar buiten te gaan is dit wel noodzakelijk om te doen. Door niet te bewegen is er een grotere kans op overgewicht en een slechte conditie. Dit brengt een grotere vatbaarheid voor besmetting met zich mee en dus een risico voor de volksgezondheid."

Een ander nadeel van buitensporten betreft het weer. Olga: ,,We hebben geluk dat het zo'n mooi weer is de laatste tijd, want met regen kan ik natuurlijk niet dansen." Een vertegenwoordiger van de badmintonvereniging liet weten dat men er buiten een tegenstander bij gekregen heeft: de wind. De shuttle gedraagt zich buiten heel anders dan in de zaal.

JUDO Judovereniging Groot Houten vond een geschikt terrein tussen sporthal de Dome en zwembad de Startsprong. Patrick Muusz: ,,Judo is een contactsport en dat maakt het best wel lastig om in deze tijd onze sport echt te beoefenen. We konden wel een mat buiten leggen maar hebben de kinderen moeten vragen om hun trainingsbroek aan te trekken. Hun witte wedstrijdbroek zou weleens stuk kunnen gaan wanneer ze van de mat af raken of oefeningen op de stenen doen. Het is ook nog wat onwennig dat trainers 1,5 meter afstand moeten bewaren. We zijn blij dat we weer iets kunnen doen maar hopen dat we snel weer de zaal in kunnen." Een vader lichtte toe: ,,Ik ben blij dat ze weer kunnen bewegen en lol kunnen maken. Mijn kinderen raken uit het ritme zowel qua school als qua sport. En ze zaten de hele dag maar achter hun computer met hun koptelefoon op. Ik werd helemaal dol van dat Fortnite."



Les geven op afstand heeft zo zijn beperkingen. Hoe doe je een kata-waza (schouderworp) voor zonder aan te raken?
advertentie
advertentie