Anneke Dubbink
Anneke Dubbink MARJOLEIN THIJSE
column

Wie betaalt de rekening?

3 juni 2020 om 06:58 Opinie Raadspraat

Nu zijn we met elkaar nog volop bezig om het virus onder controle te krijgen. Maar nu is het ook tijd om na te denken over hoe we straks verder gaan. We kunnen niet van iedereen opofferingen vragen en daarna doorgaan alsof er niks gebeurd is. Corona raakt wie kwetsbaar is dubbel zo hard: denk aan eenzame ouderen in verpleeghuizen, wachtlijsten in de geestelijke gezondheidzorg, aan mensen die in deze periode hun baan kwijt raken of hun onderneming on hold hebben moeten zetten. In deze sociale en financiële kwetsbaarheid hebben mensen behoefte aan zekerheid. Over hoe we hier uitkomen én hoe we de pijn eerlijk en fatsoenlijk verdelen.

Niemand heeft enig idee wat de economische ontwikkeling gaat betekenen voor het aantal bijstandsuitkeringen, voor het sociaal domein, voor het onderwijs. Net als veel andere gemeenten worstelt Houten al langer met het probleem dat we van het Rijk taken moeten uitvoeren waar we te weinig geld voor krijgen. Zo maken sinds begin van dit jaar veel huishoudens, ook die het makkelijk zelf kunnen betalen, gebruik van de door het Rijk ingevoerde mogelijkheid om voor €17,50 per maand huishoudelijke hulp via de gemeente te krijgen. Dat leidt nu al tot grote tekorten op het budget. Ook al weet Houten het huishoudboekje nog steeds redelijk op orde te houden, er zijn wel degelijk dreigende geldzorgen door dit soort opgelegde maatregelen waar we als gemeente niet in kunnen sturen. En toen kwam daar de coronacrisis nog overheen. Ook in het minst ongunstige scenario krijgen we te maken met een forse recessie en is de kans groot dat Houten het huishoudboekje dan niet meer sluitend krijgt.

Maar de afgelopen maanden lieten ook zien dat we in onzekere tijden om elkaar geven, bereid zijn te delen en beseffen we dat we op elkaar aangewezen zijn. Misschien zorgt die ervaring er wel voor dat de samenleving er nu rijp voor is om samen de juiste vragen aan elkaar te stellen. De PvdA wil in elk geval dat we in een onzekere wereld de rekening eerlijk verdelen, dat we keuzes maken gebaseerd op wederkerigheid, solidariteit en samenwerken. In het belang van ons allemaal.

Anneke Dubbink, fractievoorzitter PvdA Houten

advertentie
advertentie