Het gebouw van De Koninklijke Munt
Het gebouw van De Koninklijke Munt KNM

De Koninklijke Nederlandse Munt: een unicum

27 mei 2020 om 11:28 Zakelijk

HOUTEN Het is na 100 jaar in het centrum van Utrecht te hebben gestaan inmiddels al een tijdje in Houten te vinden en met haar oprichting in 1567 één van de oudste bedrijven van Nederland: de Koninklijke Nederlandse Munt. Het gebouw, The Dutch Vault genaamd, heeft zowel een bijzondere architectuur als functie en slaat munten voor binnen- én buitenland.

Wie denkt zomaar even een kijkje te kunnen nemen in The Dutch Vault, oftewel De Kluis van Nederland, heeft het mis. De Koninklijke Nederlandse Munt, er werkt ongeveer 80 man personeel, is namelijk zeer streng beveiligd. Dat is niet voor niks: ze behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, verzamelaarsproducten, onderscheidingen en eretekens of medailles voor de zakelijke markt. Er worden dus niet alleen munten gemaakt, vertelt een medewerker. ,,We maken naast munten ook Koninklijke onderscheidingen. De onderscheidingen voor de lintjesregen worden bijvoorbeeld hier gemaakt, dat is voor velen onbekend.”

Hoewel de Koninklijke Nederlandse Munt nog steeds de enige producent is van Nederlands muntgeld, staat zij ook internationaal op de kaart. ,,Anno 2020 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt circulatiegeld en herdenkingsmunten geproduceerd voor ruim zeventig centrale banken op alle continenten”, weet de medewerker. ,,Daarnaast richt zij zich op de internationale verzamelaarsmarkt met munten, penningen en andere soortgelijke producten. Onze zilversmeden maken de beroemde Koninklijke onderscheidingen en produceren sieraden van een kwaliteit die je bijna niet kunt evenaren.”

Niet alleen dat wat ín het gebouw gebeurt is bijzonder; ook het unieke uiterlijk is er één met een verhaal. Over het door Heylen Warehouses ontwikkelde pand is namelijk zeer goed nagedacht. Uiteraard moest het pand veilig zijn, wat de buitenkant en de hoge kwaliteit ervan verklaart. Daarnaast doet de buitenkant z’n naam eer aan. Deze oogt namelijk als een kluis, en de onderdelen van de buitengevel zijn geïnspireerd op het reliëf van onze Nederlandse munten zelf. De oplettende kijker kan in de gevel zelfs het typische Nederlandse landschap en de diversiteit ervan ontdekken.

De opening van het nieuwe pand liep door de coronacrisis in het water. Deze wordt dan ook opgeschoven naar een nader te bepalen moment. Het is nog niet zeker wie dit gaat doen, maar één ding staat in ieder geval wél vast. ,,Houten bevalt ons zeer goed”, aldus De Koninklijke Nederlandse Munt.

door Laura van Horik 

advertentie
advertentie