Vier wijkbeheerders bij een van de drie Whatsapp buurtpreventie borden die vrijdag 29 mei geplaatst zijn. V.l.n.r Bianca de Jager, William Baars, Willeke van Zoest en Irene van Valen.
Vier wijkbeheerders bij een van de drie Whatsapp buurtpreventie borden die vrijdag 29 mei geplaatst zijn. V.l.n.r Bianca de Jager, William Baars, Willeke van Zoest en Irene van Valen. Jeroen Balk

Houten wordt nog veiliger. Minder meldingen, meer aanmeldingen.

30 mei 2020 om 12:30 Maatschappelijk

HOUTEN Met drie nieuwe buurtpreventie borden telt Houten sinds vrijdag 29 mei vijftien wijken waar in de inprikker van de wijk een bord hangt. Deze borden geven aan dat in die wijken minimaal 30 procent van de inwoners aangemeld zijn in de Buurtpreventie Whatsappgroepen. ,,Inclusief de kerngemeenten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy, missen nog twintig wijken een buurpreventie bord”, stelt Jeroen Balk, voorzitter van de Stichting Veilig Houten. Hij maakt zich hard voor een Veilig Houten.

THUISWERKEN ,,Corona heeft in ons voordeel gewerkt”, zegt Jeroen. Veel mensen werken thuis. Zij zien en controleren vaker en voelen zich daardoor meer betrokken. ,,Soms wil een buurtbewoner iets melden, maar weet niet zo goed waar. Via buren en vrienden ontdekken zij de buurtpreventie Whatsappgroepen en melden zich aan. Omdat het aantal inbraken verminderd zijn, krijgen we minder meldingen, maar meer aanmeldingen voor de appgroepen.” Dat droeg eraan bij dat in de wijken de Gaarde, het Hout en de Muren buurtpreventie borden werden opgehangen.

HARTVEILIGHEID Veilig Houten staat ook voor hartveiligheid. Vorig jaar werd in de woonplaatsen Houten en ’t Goy door het plaatsen van 31 bereikbare AED’s een volledige zes minuten dekkingsgraad bereikt. In Schalkwijk en Tull en ‘t Waal bleken vijf AED’s in particulier bezit te zijn. De eigenaars zijn bereid deze AED’s naar buiten te verplaatsen. Daarmee start de stichting Veilig Houten twee acties voor beide kernen. U kunt doneren voor buitenkasten van €1000,- per stuk. Deze kosten zijn voor de buitenkast met pincodeslot, verwarming en koeling, alarm bij sabotage en de plaatsingskosten. Daarnaast start een derde actie onder de naam ‘AED Lekdijk’ bij Ponyboerderij Honswijk. Daar gaat het om een volledig AED pakket ter waarde van €1960,- inclusief installatiekosten.

DONEREN Donaties voor bovenstaande acties lopen via www.veilighouten.nl/giften. Het gaat om vijf buitenkasten die Schalkwijk en Tull en ‘t Waal hartveilig moeten maken en een AED Lekdijk actie. ,,Druppelsgewijs komen donaties binnen. Inmiddels is €1000,- gedoneerd. Men kan op de site kiezen waaraan zij willen doneren. Bij donaties vanaf €100,- worden sponsorpakketten aangeboden. Daarover leest u meer op de website van Veilig Houten. ,,We rekenen op ieders steun om ook Schalkwijk en Tull en ’t Waal hartveilig te maken. Dit kunnen we alleen samen.”

door Irene van Valen

advertentie
advertentie