Het terras van De Zwijger
Het terras van De Zwijger Rina Knopper

Horecaondernemers willen meer ruimte voor terrassen

24 mei 2020 om 11:00 Corona

HOUTEN Eindelijk sprak premier Rutte de verlossende woorden: ,,De restaurants en cafés mogen met inachtneming van voorwaarden weer open." Maar de capaciteit van de restaurants en cafés wordt behoorlijk beperkt en een veelgehoorde klacht is dat het verlies van de afgelopen maanden op deze manier niet kan worden terugverdiend. De uitbaters vestigen nu de hoop op hun terras en op de coulance van de gemeente. Dinsdag 19 mei is er een motie bij de gemeenteraad ingediend die pleit voor verruiming van het terrasbeleid. Er is unaniem voor gestemd, met de opmerking dat het wel maatwerk moet worden en dat er per Plein (3 in Houten) gekeken moet worden naar de wensen en mogelijkheden.

OUDE DORP Annelies van café de Zwijger aan het Plein in het Oude Dorp verzucht: ,,Ik ben al dagen aan het passen en meten. Binnen heb ik de tafels en stoelen volgens de richtlijnen neergezet en buiten kom ik ook een heel eind, ware het niet dat er ook voetgangers op mijn terras lopen. Voetgangers gebruiken mijn terras als trottoir. En dan kan ik ze wel naar de overkant verwijzen, maar dan verplaats ik het probleem.” Ron Grillet van restaurant Miro aan de overkant heeft namelijk hetzelfde probleem. Hij wil ook graag optimaal gebruik maken van zijn terras maar zoekt ook een oplossing voor de passanten.
,,Het zou een oplossing zijn om de weg tussen ons in (een stukje Loerikseweg) tijdelijk als voetgangersgebied aan te wijzen. Voor een bepaalde periode en op bepaalde tijden natuurlijk. Hier is toch wel een oplossing voor te bedenken? Het Plein opdelen in vakken waarvan gebruik gemaakt kan worden? Hierbij kan men denken aan extra onderhoud van het plein. Eventueel een toiletwagen voor gezamenlijk gebruik. Laten we in gesprek gaan met de handhavers om af te spreken wat wel en niet kan. Om boetes en teleurstellingen achteraf te voorkomen.”

CASTELLUM Tante Truus en Vino e Pane aan het plein op Castellum willen graag verruiming van hun terras. Zij betrekken graag de grote grijze band, die langs hun huidige terras loopt bij hun terras. Ook allemaal tijdelijk en voor een bepaalde periode. Zij zien ook de plaatsing van een toiletwagen op het plein als oplossing voor het ‘toiletbezoek’.

HET ROND Britt van eetcafé Gewoon anders is zeer te spreken over de houding van de gemeente. In goed overleg kan het eetcafé en ook restaurant Boca Bar & Kitchen hun terras ongeveer 6 meter uitbreiden. ,,Het streven is om dezelfde capaciteit te halen als wij normaal zouden hebben maar door de regels hebben we méér ruimte nodig. Wij hebben het toiletbezoek ondervangen, maar een gezamenlijke toiletwagen zou ook een oplossing zijn.” De Heren van Houten, midden op het plein aan het water, heeft niet de mogelijkheid tot uitbreiding van hun terras, maar het terras is al ruim opgezet en Mango van Mango’s café gaf eerder deze week al aan zijn zaakjes op orde te hebben. Ming en Ming heeft geen terras.
Mevrouw van Bennekom van Brasserie Enzo vertelt dat zij binnen altijd al genoeg ruimte tussen de tafels houden en dat hun bezoekers binnen weinig verandering zullen merken. Buiten is hun terras al ruim te noemen. ,,Voorlopig concentreren wij ons op het huidige terras en de huidige bezoekers, mocht het nodig zijn kunnen wij altijd nog een stukje plein gaan bestrijken met ons terras. Wij gaan het eerst allemaal even bekijken."

Voor alle pleinen geldt dat er overleg is over de precariobelasting die de uitbaters aan de gemeente betalen. Er is 10 weken geen gebruik van de terrassen gemaakt. Ook gaan er stemmen op om dit jaar de precariobelasting te laten vervallen.

REGELS De volgende regels gelden bij de openstelling van de cafés en restaurants vanaf 1 juni 2020 vanaf 12 uur: 

Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden: Een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel)

Bezoekers moeten reserverenIedereen houdt 1,5 meter afstand (uitzondering hierop vormen mensen die een gezamenlijke huishouding vormen en tweetallen. Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd, daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen 1,5 meter van elkaar zitten.)In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en gast wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert

TERRASSEN op terrassen geldt geen maximum aantal personen. wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). evenals in de publieke ruimte vindt handhaving van de 1,5 meter plaats vanaf drie personen. in dit geval gebeurt deze handhaving primair door de locatie-eigenaar. dit laatste is ook van toepassing in de binnenruimte van horecagelegenheden.

door Rina Knopper

advertentie
advertentie