De regio wil maximaal inzetten op zonnepanelen op grote daken
De regio wil maximaal inzetten op zonnepanelen op grote daken Zonnepanelen

Houten stemt in met ontwerp Regionale Energiestrategie

20 mei 2020 om 10:52 Natuur en milieu

HOUTEN De gemeenteraad van Houten stemt als eerste van de zogenaamde 'regio U16' in met de ontwerp Regionale Energiestrategie (RES). In de ontwerp-RES staat hoeveel ruimte de regio wil bieden aan meer zon op dak, zonnevelden en windmolens. Wethouder Hilde de Groot is blij met deze eerste stap: ,,Deze ontwerp-RES geeft duidelijkheid over onze gezamenlijke opgave. Nu kunnen we aan de slag om dat concreet te maken: wat betekent dit voor mijn gemeente?” 

,,Waar windturbines of zonnevelden komen in de regio is nu nog niet duidelijk”, vervolgt zij. ,,Over zoekgebieden gaan we later dit jaar in gesprek met alle betrokkenen in de regio. Zeker ook met onze inwoners.” De keuzes die dan gemaakt worden, komen in de RES 1.0. Een nieuw document dat ook weer door de colleges en gemeenteraden moet worden vastgesteld.

ZONNEPANELEN OP GROTE DAKEN De 21 samenwerkende overheden in de regio U16 willen in 2030 per jaar 1,8 TWh aan duurzame elektriciteit opwekken in de regio, met windturbines en zonnepanelen. Daarmee draagt de U16 bij aan de landelijke opgave om 35 TWh duurzame elektriciteit op land op te wekken in 2030. De regio wil maximaal inzetten op zonnepanelen op grote daken. Ondersteuning van het rijk hierbij is wel een harde voorwaarde. Belangrijk uitgangspunt voor deze energiestrategie is dat elke gemeente, elk waterschap en de provincie meedoet en een bijdrage levert.

De ontwerp-RES geeft een tussenstand over onderzoeken en voorwaarden voor het komende gesprek over het waar en hoe. De komende tijd gaan gemeenten dit gesprek met inwoners en belanghebbenden voeren. In welke vorm en wanneer hangt af van de vraag hoe de maatregelen rond het indammen van het coronavirus zich ontwikkelen.

WAT IS DE ENERGIETRANSITIE? Om klimaatverandering tegen te gaan, moet de uitstoot van broeikasgassen fors omlaag. Dat kan onder meer door minder en duurzame energie te gebruiken. Onze huizen gaan van het aardgas af, we gaan isoleren, plaatsen zonnepanelen op daken en gaan meer elektrisch rijden. En er komen meer windmolens en zonnevelden. Om dit in goede banen te leiden, zijn in Nederland afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Iedere regio in Nederland stelt een plan op waarin staat hoe die regio gaat bijdragen aan het opwekken van meer schone energie. Dit plan noemen we een Regionale Energiestrategie (RES). Nederland telt 30 RES-regio’s.

OVER DE RES U16 Ieder van die regio’s doet een bod hoeveel elektriciteit er in de periode tot 2030 opgewekt kan worden. De U16 is daar één van. Binnen de U16 werken 16 gemeenten, 4 waterschappen, en de provincie Utrecht samen. Zij onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden en welke duurzame warmtebronnen te gebruiken zijn voor het verwarmen van wijken en gebouwen. Die keuzes worden in 2021 vastgelegd in een Regionale Energiestrategie (RES).

Voor meer informatie kan men terecht op www.energieregioutrecht.nl. Daar is ook de ontwerp-RES te downloaden.

Of kijk op https://www.houten.nl/burgers/natuur-milieu-en-duurzaamheid/duurzaamheid/energie/regionale-energie-strategie/

advertentie
advertentie