Wordt vrijwilliger bij Boogh Mantelzorg
Wordt vrijwilliger bij Boogh Mantelzorg Boogh

Niet helemaal alleen de mantelzorg

23 mei 2020 om 17:30 Maatschappelijk

HOUTEN Je leven dreigt soms in de knel te komen als je besluit om mantelzorger te worden voor een naaste. Dit is vaak een proces en ‘sluipt er in’. Veel mantelzorgers hebben naast deze zorg ook nog een vaste baan, of vaste bezigheden. De zorg heeft een grote impact op je sociale leven en is lichamelijk en psychisch belastend. Er komt een moment dat je een ‘handje hulp’ nodig hebt. 

Theo van Nimwegen vertelt hoe belangrijk dit is: ,,In 2011 is de diagnose Parkinson bij mijn vrouw gesteld. Vanaf dat moment kwamen er geleidelijk maar gestaag steeds meer beperkingen. Ik was wel nét 65 geworden, maar was nog volop actief als pianostemmer en ik zong en speelde orgel bij verschillende koren. Mijn vrouw was tot op dat moment ook altijd bezig geweest. Kortom: wij hadden een gevuld leven. Op het moment dat de diagnose werd gesteld heb ik na een periode, waar je doorheen gaat, heel bewust de keuze gemaakt om thuis voor mijn vrouw te gaan zorgen. En alhoewel ik voorzag dat het heel zwaar zou worden, halen wij nog elke dag veel voldoening uit deze beslissing. Want wij genieten van uitstapjes, wij krijgen bezoek en wij gaan zelfs, als is het natuurlijk allemaal met beperking, op vakantie naar Zeeland. Tot op heden dus een goede beslissing. Je kunt wel zeggen dat ik maatwerk lever” zegt hij trots. ,,Maar ik kijk niet weg van de nadelen die hier aan kleven, mijn inkomen is met 90% achteruit gegaan en ik heb geen moment meer voor mijzelf. Van mijn passie, de muziek, kan ik nog maar mondjesmaat genieten. Gelukkig werd ik door de thuiszorg gewezen op Boogh Mantelzorg Match.

Zij koppelen vrijwilligers aan mantelzorgers die af en toe de zorg even uit handen kunnen nemen. Zo kan ik, in normale tijden, op zondag in de kerk zingen en spelen. Dan komt er iemand van Boogh Mantelzorg Match die mijn vrouw gezelschap houdt. Een paar uur zorgeloos ontspannen, dat moment heb ik echt nodig en daar kan ik weer de hele week op door.”

Een medewerker van Boogh zegt het volgende over de situatie van Theo: ,,Het verhaal van Theo geeft precies aan wat er speelt tijdens mantelzorg. Theo en zijn vrouw kunnen door zijn zorg nog kwaliteit vinden in hun samenzijn, maar het is af en toe te zwaar. Vaak is het lastig om deze zorg tijdelijk toe te vertrouwen aan een ander en de mantelzorger heeft ook vaak niet in de gaten hoe belangrijk deze ontspanning is. Maar wij gaan niet over één nacht ijs, wij hebben een uitgebreide intake tijdens het huisbezoek of bij Boogh op kantoor. Hierin onderzoeken wij de wens en de mogelijkheden. Dit kan zowel tijdelijk, incidenteel of structureel zijn. Boogh Mantelzorg Match ondersteunt een goede kennismaking tussen de vrijwilliger en de mantelzorger en natuurlijk de hulpbehoevende. Deze dienst bieden wij aan inwoners van Gemeente Houten. Voor deelname aan Boogh Mantelzorg Match zijn geen kosten verbonden.

Ik nodig iedereen die nog twijfelt om vrijwilliger te worden uit om zich aan te melden, maar nóg sterker nodig ik mantelzorgers uit om bij ons te informeren of op de website te kijken wat de mogelijkheden zijn om te matchen!´ Ons telefoonnummer is: 030 259 39 43."

Meer info op www.boogh.nl/begeleiding-2/mantelzorg/ 

advertentie
advertentie