Geheim van man en paard
Geheim van man en paard Willy Kruijssen

Wat doet ‘Geheim van man en paard’ hier?

17 mei 2020 om 07:30 Kunst

SCHALKWIJK In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst met de hashtag #watdoetdathier. Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals ‘Geheim van man en paard’ in Houten, maar we lopen er dagelijks aan voorbij. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet?

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Openbare kunst is overal, ook in onze gemeente, maar #watdoetdathier?

GEHEIM VAN MAN EN PAARD Vanuit het water tuurt een ruiter te paard naar het oosten. Hij zoekt de horizon af op zoek naar de vijand: de Pruisen. De ruiter staat symbool voor de Nederlandse verdediging door middel van water, bijvoorbeeld tijdens het Rampjaar 1672. Dankzij de Hollandse Waterlinie wisten wij ons kikkerlandje te beschermen tegen een overmacht van troepen.

De ruiter is niet alleen. In hetzelfde beeld staart een wachter fier naar de einder. Van bovenaf heeft het beeld de vorm van een kruis. Dit kruis markeert een bodemschat, een capsule met daarin wetenswaardigheden over de Waterlinie en het eiland van Schalkwijk. Pas over 3000 jaar mag deze schat weer worden opgegraven. Zou het beeld dit geheim net zo lang kunnen bewaken?

#watdoetdathier Waar staat bij jou in de buurt een kunstwerk? En wat vind je ervan? Stichting BK-informatie verzamelt via Twitter, Facebook, Instagram en de website zo veel mogelijk foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het een hangplek geworden? Wat denk je dat het betekent? Onder de hashtag #watdoetdathier vertellen we samen wat kunstwerken hier doen. Ga naar www.watdoetdathier.nl en meld een kunstwerk aan bij jou in de buurt.

advertentie
advertentie