Witvleugelstern
Witvleugelstern Paul van Veen

Zeer zeldzame sterns in Steenwaard bij Schalkwijk

14 mei 2020 om 16:25 Dieren

SCHALKWIJK In de Steenwaard, het plassengebied aan de noordkant van de Lek bij de spoorbrug naar Culemborg, zijn deze week twee voor de regio zeer zeldzame vogels gezien.

door Louis van Oort

Dinsdagmiddag 12 mei ontdekte Jeroen Steenbergen boven de grote plas westelijk van het spoor een volwassen witvleugelstern. Een prachtige zogenaamde moerasstern, die lijkt op de hier in Nederland algemenere zwarte stern. Tot zijn stomme verbazing zag hij 10 minuten later nóg een zeldzame moerasstern. Deze keer betrof het een witwangstern, die wel wat wegheeft van de veel algemenere visdief.

Witvleugelsterns waren tot nu toe slechts één keer in de gemeente Houten gezien. Het ging om een groepje van minstens tien exemplaren, die Bram Rijksen op 21 mei 2007 boven de Honswijkerwaard zag vliegen.

DE EERSTE IN 50 JAAR Voor de enige waarneming van een witwangstern moeten we zelfs ruim 50 jaar terug. Op 6 juli 1968 werd een exemplaar bij Schalkwijk waargenomen.

Het moge duidelijk zijn: voor vogelaars waren deze sterns een ware bijzonderheid. Al snel kwamen tientallen lokale en regionale vogelaars dan ook richting de Steenwaard gesneld, waar ze tot de schemering konden genieten van de druk foeragerende vogels.

Later op de avond verdwenen ze richting Everdingen, waar in ieder geval de witvleugelstern in de uiterwaard is gaan slapen, en zijn ze voor zover bekend niet meer teruggekeerd naar de Houtense kant van de Lek.

OOST-EUROPESE SOORT De witvleugelstern is een Oost-Europese soort die sinds deze eeuw af en toe in Nederland broedt en soms op trek wordt gezien in ons land. Die trekperiode is in deze tijd van het jaar.

Voor de witwangstern geldt ongeveer hetzelfde, met dit verschil dat de soort sinds enkele jaren in een natuurontwikkelingsgebied bij Groningen broedt.

Witwangstern
Witvleugelstern
Witvleugelstern
Witvleugelstern
Witwangstern
Witwangstern
De toegesnelde vogelaars hielden zich keurig aan de 'corona-afstand'
advertentie
advertentie