Theater aan de Slinger voor de coronacrisis
Theater aan de Slinger voor de coronacrisis Aan de Slinger

Theater Aan de Slinger: 'Versoepeling is een schijnoplossing'

6 mei 2020 om 21:32 Corona

HOUTEN De versoepeling in de corona maatregelen die vanavond werden aangekondigd door premier Rutte en minister De Jonge hebben de culturele sector niet blij gemaakt, zo vertelt Arjen Berendse, directeur van Theater Aan de Slinger in Houten. ,,Het is de zoveelste keer dat er veel onduidelijkheid is. Dit is ontzettend frustrerend."

door Agnes Corbeij

Een van de vele mededelingen van premier Rutte was dat theaters, bioscopen, concertzalen en restaurants open mogen, maar dat er maar 30 mensen tegelijk binnen mogen zijn. Ook moeten bezoekers vooraf reserveren, zodat het theater het publiek kan spreiden. Altijd moet anderhalve meter afstand gehouden worden.  

VEEL VRAGEN Deze mededeling levert bij Arjen Berendse en zijn vele collega's, waarmee hij nu in allerlei Whatsapp-groepen en met telefoontjes contact heeft, heel veel vragen op. Berendse: ,,Dertig man binnen, wat bedoelen ze daarmee? Is dat per zaal of in totaal? Telt personeel mee? En de mensen op het podium? Voor mij is het belangrijk om te weten of ik, als er in een zaal een film wordt gespeeld, ik in een andere zaal vioolles mag laten geven. Maar een concertzaal vraagt zich af of als er een orkest van dertig man op het podium staat, er überhaupt wel publiek mag komen."

Zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken. Berendse baalt van de chaos en onduidelijkheid die dit oplevert. ,,Het kabinet overlegt vooraf niet met de branche over de maatregelen die ze gaan aankondigen. Wij horen hetzelfde als de rest van Nederland, op de persconferentie. Dat gebeurt nu voor de zesde keer en dat is heel frustrerend." Berendse had liever gezien dat de branche zich hierop had kunnen voorbereiden. 

GEEN VERLICHTING Maar los daarvan brengen de maatregelen geen verlichting. Berendse: ,,Als er in totaal dertig man ons gebouw in mag, dat is waanzin. Daar schieten wij niks mee op. Als het per zaal is, zouden we daar iets mee kunnen, maar nog niet veel. We blijven verliezen draaien, het is een schijnoplossing. Een mogelijkheid die ik bedacht had was dat we een cabaretvoorstelling doen van twee keer 1,5 uur. Ik kan 75 mensen kwijt op 1,5 meter afstand. Dat zou dan maximaal 150 mensen trekken, daarvoor kan ik wel een cabaretier vinden die naar Houten komt. Dan nog zou ik nooit meer voor elkaar krijgen dan break-even spelen. Voor break-even zou ik het zeker doen, maar dat lukt niet elke avond."

Vooralsnog ziet Berendse de toekomst van het theater even somber in als tijdens het interview ruim een maand geleden. Daar is nog niets in veranderd. ,,Ik heb NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, vergoeding vanuit de Rijksoverheid voor de loonkosten) aangevraagd voor mijn personeel en het gesprek met de gemeente over huurdispensatie moet nog altijd plaatsvinden." Rutte maakte vanavond ook bekend dat het aantal van 30 in juli verhoogd kan worden naar 100, als de cijfers over sterkte en ziekenhuisopname het toelaten. Berendse: ,,Dan is het bijna zomervakantie, dan is het altijd al rustig in het theater."    

De branchvereniging van de cultuursector is op dit moment in overleg met de minister. Berendse: ,,We hopen snel duidelijkheid te krijgen, want hier worden we knettergek van."

advertentie
advertentie