Kinderburgemeester Sarah legt een krans
Kinderburgemeester Sarah legt een krans Annie Miltenburg-Slits

Schalkwijk herdenkt.. op afstand, op straat en thuis

5 mei 2020 om 08:34 Evenementen

SCHALKWIJK ,,Toch mooi dat we iets hebben kunnen doen”, aldus burgemeester Gilbert Isabella die op 4 mei voor het eerst de graven van oorlogsslachtoffers in Schalkwijk bezocht en de verhalen eromheen hoorde. In heel klein comité en met ruime afstand van elkaar, zijn er ’s middags kransen gelegd bij het Monument op de rotonde in Schalkwijk, en op de graven van de oorlogsslachtoffers bij de verschillende kerken.

Bij het monument op de rotonde legde burgemeester Isabella zijn eerste krans in Schalkwijk neer, namens het gemeentebestuur en alle inwoners van de gemeente Houten. Ook kinderburgemeester Sarah de Kruijf was aanwezig. Zij mocht namens de kinderen uit Schalkwijk een krans leggen om alle kinderen te herdenken die in oorlogssituaties zijn omgekomen. Het 4 mei comité Schalkwijk bracht een bloemenhulde van 75 losse bloemen, één voor elk jaar dat we in vrijheid leven.

Het thema van de herdenking was dit jaar ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Het 4 mei comité Schalkwijk is hier maanden geleden al heel serieus mee aan de slag gegaan. Het resultaat is een 60 minuten durende dorpsfilm, waarin de laatste ooggetuigen uit Schalkwijk de verhalen uit de oorlog aan ons vertellen. ‘Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk’ is online te bekijken op www.oranjeverenigingschalkwijk.nl

Waar normaal gesproken op 4 mei ’s avonds honderden mensen op de rotonde bijeenkomen, stonden nu alleen een tweetal muzikanten van Caecilia en wat omstanders paraat. De muzikanten speelden, net als hun collega’s op andere plekken in het dorp, het taptoe-signaal iets voor achten en na twee minuten stilte het Wilhelmus. Zelfs op de toren van de H. Michaëlkerk stonden enkele muzikanten. In de prachtige avondzon droeg hun geluid behoorlijk ver. Zo werd toch een groot deel van de dorpskern bereikt, en konden mensen op straat, vanuit hun tuin, of deuropening, samen met elkaar herdenken. Hoewel het nog licht was, brandden achter verschillende ramen de oranje kaarsjes al, die de Oranjevereniging Schalkwijk huis-aan-huis heeft bezorgd. Ook dit jaar doen we herdenken samen.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie