Steentjesactie Scouting Schonauwen
Steentjesactie Scouting Schonauwen Scouting Schonauwen

Scouting organiseert bijzondere actie voor Dodenherdenking: #herdenkingssteentjes

1 mei 2020 om 16:30 Maatschappelijk

HOUTEN Scouting Schonauwen organiseert dit jaar tijdens de Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Houten zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scouts laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje inleveren op aangewezen locaties. De scouts brengen deze dan samen op het Honk in de vorm van een fakkel. Hiervan worden foto’s gemaakt en gedeeld. 

Dit jaar is het niet mogelijk om bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei samen te komen bij het monument op het plein in het oude Dorp. Dat samenkomen versterkt het herdenken door het gevoel van verbondenheid en collectiviteit. De scouts komen daarom met een alternatief waardoor er toch een gevoel van verbondenheid is. Sandra Verhagen-Roefs: “Iedereen die dit initiatief wil ondersteunen kan een kiezelsteentje in de kleur rood, wit of blauw beschilderen en/of een naam van een oorlogsslachtoffer erop zetten. Hierdoor wordt het een persoonlijk herdenkingssteentje. Op 2 en 3 mei kunnen de steentjes op verschillende locaties ingeleverd worden. Inleverlocaties worden gepubliceerd op de Facebook pagina van Scouting Schonauwen. Ze brengen de herdenkingssteentjes bijeen waar ze in de vorm van een fakkel worden gelegd.’’ 

De scouts combineren door middel van deze actie de maatregelen van afstand houden met het gevoel van verbondenheid. “Bij het wegbrengen van de steentjes naar het inzamelpunt in de wijk is het niet nodig dat buren bij elkaar komen. Het kan worden gedaan tijdens het toegestane wandelingetje in de eigen buurt. Zo houden we de social distancing in acht. Dat je kunt zien dat meerdere buurtgenoten meedoen geeft het gevoel aan iets groots mee te doen. Iedereen draagt zo letterlijk een steentje bij aan verbondenheid.” 

Scouting Schonauwen sluit met deze actie aan bij meer Scoutinggroepen in Nederland. Het alternatief is bedacht en opgezet door Scouting Nederland, waar 1100 Scoutinggroepen in Nederland bij zijn aangesloten. Sandra: “Het idee dat wij in Houten hieraan meedoen maakt het alleen maar nog grootser.” 

De actie past ook in een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest. Bovendien sluit het aan bij het kunstwerk Levenslicht dat Daan Roosegaarde in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland heeft gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Sandra roept wel op om niet al te grote stenen in te leveren. “Als de actie een succes wordt, zou dat een zware klus worden voor onze jeugdleden. Een flinke kiezelsteen van een paar centimeter is al groot genoeg om er een naam op te zetten.” 

Draag je steentje bij, actie van Scouting
advertentie
advertentie