Een digitale vrijmarkt op Koningsdag was een succes!
Een digitale vrijmarkt op Koningsdag was een succes! Lotte Prosman

De traditionele vrijmarkt in een nieuw jasje

1 mei 2020 om 12:44 Corona

HOUTEN In alle vroegte op Koningsdag vertrokken enthousiaste verkopers met hun koopwaar richting de verschillende pleinen in Houten in de hoop een leuk zakcentje te verdienen met de verkoop. Weer of geen weer; druk was het er altijd. Dit jaar leek de huidige crisis roet in het eten te gooien. Gelukkig blijkt Houten creatief als het gaat om het hoog houden van tradities. Lotte Prosman en Sherella Wessels organiseerden via Facebook de “Digitale Vrijmarkt Houten”. Binnen enkele uren steeg het ledenaantal naar een ongekend aantal van bijna 1000 deelnemers. En zo werd ook dit jaar in de vroege uurtjes van Koningsdag flink gehandeld, zij het dit keer online. 

Hadden zij zelf gedacht dat het zo’n succes zou worden? Lotte Prosman: ,,Nee, zeker niet! We vonden het leuk om mensen in Houten de kans te geven toch een kleedje met spullen 'neer te leggen'. Dat er zoveel mensen enthousiast van werden hadden we niet gedacht. Het was leuk om te zien dat er ook spontaan acties voor goede doelen ontstonden”. 

Waren ze niet bezorgd om wat al deze handel teweeg zou brengen als het gaat om de verspreiding van het coronavirus? ,,Nee hoor. We hebben mensen op het hart gedrukt zich verantwoordelijk te gedragen en naar wat we konden zien heeft iedereen zich daar keurig aan gehouden. Iets om trots op te zijn.”

Na Koningsdag rees meteen de vraag of de digitale markt wellicht volgend jaar weer georganiseerd moet worden. ,,Als het aan mij ligt wel. Er gaat voor veel mensen natuurlijk niets boven de gezelligheid van een echte vrijmarkt, maar we hebben wel gemerkt dat de digitale variant ook een uitkomst kan zijn voor mensen die de deur niet uit kunnen of willen. Zo vertelde een jongetje van 5 jaar dat hij normaal vanwege de drukte niet naar de vrijmarkt durft, maar nu voor het eerst ook wat speelgoed kon verkopen. Dat is toch mooi!” 

En zo is er wellicht een nieuwe traditie geboren. Hoe toepasselijk op de geboortedag van onze koning. Driewerf hoera!

door Pauline Doornekamp

advertentie
advertentie