Extra initiatieven Wereldwinkel

6 mei 2020 om 12:32 Winkels

HOUTEN Met extra initiatieven ondersteunt de Wereldwinkel Houten fairtrade producenten in deze moeilijke tijd. In ons land zijn veel winkels al wekenlang helemaal of gedeeltelijk gesloten. Wereldwinkel Houten, is nu weer beperkt open. Deze crisis is vooral bedreigend voor de producenten in arme streken van de wereld die hun afzetmarkt zien instorten. De Wereldwinkel helpt hen met nieuwe initiatieven zoals “private shopping” en de nieuwe webshop met gratis bezorging.

Natuurlijk heeft een langdurige sluiting behoorlijke financiële gevolgen voor Wereldwinkel Houten maar deze zijn niet te vergelijken met de gevolgen voor de producenten. De fairtrade voedingsproducten en cadeau-artikelen worden meestal geproduceerd door kleine coöperaties en bedrijfjes waar veel gezinnen hun levensonderhoud verdienen. Door hun afzet kunnen zij ook hun kinderen naar school laten gaan en hebben ze toegang tot medische voorzieningen.

De foodproducenten hebben nu nog het geluk dat hun producten inmiddels bij alle supermarkten verkrijgbaar zijn. Dat geldt echter niet voor de kleine producenten van cadeau/artikelen zoals kaarsen, beelden, sjaals, serviesgoed, kaarten, etc. Zij zijn wereldwijd erg afhankelijk van de wereldwinkels. Voor hen is geen overheidssteun. Voor hen betekent: geen afzet, geen eten. In Nepal, dat nog steeds niet hersteld is van de zware aardbeving in 2015, worden bij voorbeeld de prachtige sjaals van Sjaal Met Verhaal gemaakt en de makers worden per geproduceerd artikel betaald. Ook het toerisme is er volledig weggevallen en de werkloosheid is torenhoog. Een nationale ramp dreigt en zo gaat het in veel landen waar de wereldwinkel zijn producten vandaan haalt.

Wereldwinkel Houten probeert op verschillende manieren de omzet in stand te houden en de producenten daarmee te helpen. De winkel op Het Rond is inmiddels weer geopend op donderdag t/m vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Ook kunnen klanten een afspraak maken voor “private shopping” als men op een andere tijdstip wil winkelen: info@wereldwinkelhouten.nl of 0630576840. Daarnaast is een eigen webshop geopend waarop men het food-assortiment inclusief Tony Chocolonely kan bestellen plus een aantal vaste non-foodartikelen, zoals de Doppers. En bestellingen worden, zolang de crisis duurt, in de gemeente Houten gratis thuisbezorgd. www.wereldwinkelhouten.nl

advertentie
advertentie