Karin Coolen, Hans Bruning, Lisa Brokers, Ginny Mulder, Lida van der Marel en burgemeester Gilbert Isabella bij het vernieuwde herdenkingsmonument
Karin Coolen, Hans Bruning, Lisa Brokers, Ginny Mulder, Lida van der Marel en burgemeester Gilbert Isabella bij het vernieuwde herdenkingsmonument Annette Stolk

Herdenkingsmonument onthuld

30 april 2020 om 12:20 Maatschappelijk

HOUTEN  Met het verwijderen  van de '75 jaar Bevrijdingsvlag', waardoor de eerste gegraveerde tegel zichtbaar werd, onthulde scholier Lisa Brokers officieel het vernieuwde herdenkingsmonument.  In verband met het coronavirus vond er woensdagavond 29 april een ingetogen bijeenkomst plaats op het Plein in het Oude Dorp. 

Lisa Brokers, leerling van de Heemlanden droeg een gedicht voor: 'Hoe zou het zijn om geen vrijheid te hebben, om je opgesloten te voelen, en niet te mogen doen of denken, wat je wil.' Het zijn de eerste vier regels van het gedicht die nu ook op tegel '2020' van het tegelplateau staan gegraveerd. Het tegelplateau maakt onderdeel uit van het herdenkingsmonument. Gedurende 25 jaar zal er ieder jaar een tegel worden voorzien van een tekst of dichtregels. Op die manier wordt het onderwerp van vrede en vrijheid blijvend onder de aandacht gebracht. Scholieren zullen jaarlijks worden gevraagd een tegel van een tekst of gedicht te voorzien.

WAARDERING Voorzitter Hans Bruning van Stichting Herdenkingsmonument Houten sprak zijn grote waardering uit voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het vernieuwde monument. Dankzij donaties van bedrijven, instanties, particulieren en fondsen is het vernieuwde monument tot stand gekomen. Lida van der Marel bedankte hij expliciet voor haar voortrekkersrol bij het tot stand komen van het monument. Grote waardering had Bruning ook voor het prachtige ontwerp van kunstenares Karin Colen. 

MONUMENT Burgemeester Gilbert Isabella sprak zijn waardering uit over de realisatie van het Herdenkingsmonument. Hij vond dat we met dit nieuwe monument er op vooruit zijn gegaan. ,,Hier stond tot voor kort een bank. En als je goed keek, zag je dat het méér was dan een bank om alleen op te zitten. Maar nu, dankzij de inspanningen van de mensen achter de Stichting Herdenkingsmonument Houten, staat er geen bankje meer, maar een monument. Een monument dat past bij een gemeente van 50.000 inwoners."

HERDENKEN  De bedoeling van het monument is dat het een plek wordt waar iedereen kan gedenken. Voor wie dat alleen wil doen, maar zeker ook voor wie dat samen willen doen. Isabella zegt hierover: ,,Ik heb het dan niet alleen over de jaarlijkse herdenking van 4 en 5 mei. Want het spreekt voor zich dat het monument bij die gelegenheid een centrale rol blijft vervullen. Nee, herdenken kan het hele jaar. Dit is geen oorlogsmonument, het is een herdenkingsmonument. En het is er voor u en voor mij, voor ons allemaal." 

KADO Voor kunstenares Karin Colen was er nog een verrassing. Uit handen van de burgemeester ontving zij het kunstwerk 'Hart voor Houten' naar een ontwerp van kunstenares Olivia O'Keeffe.  Een cadeau van het gemeentebestuur voor personen die iets bijzonders voor Houten hebben gedaan.

Gedicht van Lisa Brokers:

Hoe zou het zijn om geen vrijheid te hebben

om je opgesloten te voelen

en niet te mogen doen of denken

wat je wil

Hoe zou het zijn om niet meer

voor iemand anders op te durven komen

bang wat iemand je aan zou doen

Hoe zou het zijn om niet meer

te kunnen geloven wat je wil

om je te moeten verstoppen alleen omdat je

simpelweg jezelf bent.

Hoe zou het zijn om te moeten vechten

voor iets wat ooit vanzelfsprekend was

maar wat het nu niet meer is.

door Annette Stolk – de Vries

Een cadeau voor Karin Colen
Lisa draagt haar gedicht voor
advertentie
advertentie