Een feestelijke 99ste verjaardag
Een feestelijke 99ste verjaardag orgspectrum

Een bijzondere 99ste verjaardag: ,,Mijn deur stond altijd voor iedereen open, alleen nu even niet"

28 april 2020 om 11:35 Mensen

HOUTEN ,,Mijn deur stond altijd voor iedereen open" een gevleugelde uitspraak van mevrouw Kraaimaat die afgelopen donderdag haar 99e verjaardag vierde in het Houtens Erf. Ondanks dat haar deur deze keer gesloten bleef wegens de coronamaatregelen, was het een hele happening vóór de deur van het huis. Onder het prachtige spandoek zongen kinderen en kleinkinderen haar toe om vervolgens te genieten van het draaiorgel dat speciaal voor deze gelegenheid voor de deur bekende liedjes speelde.

Zij is op 23 april geboren in Emmen maar haar ouders verhuisden, verteerd door heimwee, toen zij 6 weken oud was terug naar Utrecht. Hier starten zij een rijwielzaak die uiteindelijk de crisisjaren niet doorstond en failliet gingt. Maar de familie zat niet bij de pakken neer en samen met haar moeder ging ze aan de slag bij Jamin op het Ledig Erf om vervolgens aan de slag te gaan bij de delicatessen- en kruidenierszaak Koch in de Twijnstraat. ,, Hier heb ik aan het eind van de oorlog nog het Zweedse Wittebrood uitgedeeld" vertelt zij trots. Zij had inmiddels genoeg ervaring van een winkel annex bakkerij opgedaan en na haar trouwen in 1952 startten zij samen de brood en banketzaak aan de Bilderdijkstraat. Zij 'deed de winkel' en haar man bezorgde de bestellingen in de wijk.

Het was vaste prik dat de bakkerij in de zomer 3 weken werd gesloten. Dan vertrok de familie naar Katwijk. De hutkoffer met bagage werd vooruitgestuurd met een bode.,, Heerlijke vakanties waren dat, wij wandelden langs het strand van Katwijk naar Noordwijk en na het eten van een patatje gingen wij weer terug. Afhankelijk van het weer en hoe moe wij waren te voet of met de bus" verzucht zij.

Sinds 1983 is zij weduwe maar zij is tot haar 94e zelfstandig blijven wonen. De laatste jaren in het 'grijze wijkje' in Hoograven waar ze met veel plezier en gezellige buren heeft gewoond, totdat het na een val niet meer verwantwoord was. Sindsdien woont zij in het Houtens Erf. Ze is vaak verdrietig over de gesloten deuren van de zorginstelling. ,, Mijn deur staat altijd open voor iedereen, alleen nu even niet."

Een feestelijke 99ste verjaardag
Een feestelijke 99ste verjaardag
Een feestelijke 99ste verjaardag
advertentie
advertentie